Van Marwijk snapt Koeman: "Al lekt alles toch wel uit"

Bert van Marwijk begrijpt wel waarom Ronald Koeman de trainingen van het Nederlands elftal meer besloten wil houden.

De Oranje-internationals verzamelden zich de laatste jaren altijd bij Huis ter Duin in Noordwijk, maar Koeman heeft de activiteiten van Oranje verplaatst naar de KNVB Campus in Zeist. De nieuwe bondscoach wil daar vaker besloten trainen dan de spelers nu gewend zijn en bij andere trainingen mogen fans en media alleen het eerste kwartier meekijken.

"In essentie gaat het maar om één ding: voetbal is topsport en zo benaderen we het ook. Ik heb in het buitenland gewerkt en daar gaat het niet anders en volgens mij zie je in Nederland ook steeds meer clubs wat vaker besloten trainen", zegt Koeman in Voetbal International. De trainer legt later uitvoeriger uit waarom hij het zo aanpakt.

Volgens Van Marwijk heeft de beslissing van Koeman weinig met geheimhouding te maken. "Alles lekt toch uit. Tijdens het WK in Zuid-Afrika trainden we ook besloten, maar zagen we in een flatgebouw aan de overkant fotografen zitten. 'Kom allemaal even in de middencirkel staan', zei ik, 'en zwaai maar even naar ze.'"

"Ik stoorde me nooit aan media langs het trainingsveld en spelers heb ik er ook niet over horen klagen", aldus de voormalige bondscoach. "Dus gezien de nieuwe start die Oranje maakt, begrijp ik Koeman, maar ik zeg erbij dat ik niet weet of ík het ook zo zou hebben aangepakt."