Golfer Mickelson wint na bijna vijf jaar weer, ook Wie na jaren weer bovenaan

Golfer Phil Mickelson heeft eindelijk weer eens een zege te pakken op de PGA Tour. De 47-jarige grootheid won van 1991 tot en met 2013 in totaal 42 toernooien - slechts acht spelers wonnen er ooit meer - maar sinds The Open van 2013, zijn vijfde majorwinst, lukte het niet meer.

Dat veranderde tijdens het WGC-Mexico Championship, gespeeld in het op meer dan twee kilometer hoogte gelegen Naucalpan. Mickelson eindigde daar na vier dagen op een score van zestien slagen onder par, maar dat bleek nog niet genoeg voor de winst: Justin Thomas sloeg op de allerlaatste hole een prachtige eagle en kwam zo ook op -16.

Er moest dus een play-off gespeeld worden om de winst van het met tien miljoen dollar gedoteerde toernooi te bepalen. Daarin ging Thomas in de eerste hole de fout in door een putt voor par te missen, waarna Mickelson, die wel par sloeg, de zege bij mocht schrijven.

Professor Phil
Overigens liet Mickelson zich eerder op de laatste ronde nog even van zijn vriendelijke kant zien. Hij speelde samen met de 21-jarige Indiër Shubhankar Sharma, die zijn PGA Tour-debuut maakte en dat bijzonder indrukwekkend deed: Sharma stond na drie dagen aan de leiding. Op de slotdag had hij echter een probleempje, want zijn bal kwam bij wat TV-kabels terecht en de jonge Indiër wist even niet hoe hij wat de regels betreft nou verder moest.

Gelukkig is Mickelson de kwaadste niet en Professor Phil legde haarfijn uit hoe zijn onbekende opponent - die hij aan het begin van de dag nog aanzag voor iemand van de media - de boel op moest lossen. Sharma chipte de bal vervolgens ook nog eens bijna in de hole, op een manier waar Mickelson door de jaren heen zelf beroemd mee is geworden.

Ook Wie wint na jaren weer
In Singapore werd het HSBC Women's World Championship gespeeld, onderdeel van de LPGA Tour. Dat leverde eindelijk weer een zege op voor de 28-jarige Amerikaanse Michelle Wie, ooit de 'Tiger Woods van het vrouwengolf' genoemd. Die belofte maakte ze nooit helemaal waar en na haar winst op de US Women's Open in 2014 - haar eerste en enige major - lukte het jaren niet meer. Tot zondag, toen Wie in Singapore vier dames één slag achter zich liet.