Zwaargewicht Wilder verdedigt wereldtitel met pijn en moeite

Bokser Deontay Wilder is nog altijd de WBC-wereldkampioen bij de zwaargewichten. De 33-jarige Bronze Bomber rekende in het Barclays Center in Brooklyn af met de 38-jarige Cubaan Luis King Kong Ortiz, die zijn eerste nederlaag voor de kiezen kreeg.

Het gevecht tussen Wilder en Ortiz, die vorig jaar met de nodige dopingproblemen te maken had, werd gezien als het begin van de jacht naar één wereldkampioen in het zwaargewicht. Later in de maand staan wereldkampioenen Anthony Joshua (WBA en IBF) en Joseph Parker (WBO) tegenover elkaar, waarvan de winnaar het vermoedelijk op zal nemen tegen Wilder.

In Brooklyn kreeg Wilder het overigens bijzonder moeilijk. Ortiz had duidelijk de overhand in de eerste vier ronden, maar Wilder haalde één keer hard uit in ronde vijf en sloeg de Cubaan naar de grond. King Kong herstelde zich wel en in de zevende ronde deelde hij behoorlijk wat klappen uit aan Wilder, die met grote moeite overeind wist te blijven.

In de tiende ronde werden de klappen alsmaar harder en hadden beide vechters het zo nu en dan heel zwaar, maar het was Wilder die zijn opponent tegen het canvas sloeg. Ortiz kon nog verder, maar was duidelijk niet meer in beste staat. Dat had Wilder door en de Amerikaan gooide er een barrage aan rake klappen uit, waarna de scheidsrechter het welletjes vond na 2:05 minuten in de tiende ronde.

Luis Ortiz - Deontay Wilder (Bron: YouTube)

In het voorprogramma vochten de Amerikaan Andre Dirrell en de Venezolaan José Uzcategui om de interimtitel in het supermiddengewicht (-76,2kg) bij de IBF. Dirrell won vorig jaar nadat Uzcategui gediskwalificeerd werd voor een knock-out na de bel, maar nu nam de Venezolaan revanche. Na acht ronden gooide de hoek van Dirrell de handdoek in de ring en was het klaar.

De Belgische Femke Hermans vocht eveneens in het voorprogramma om de vacante WBA-wereldtitel in het supermiddengewicht (-76,2kg), maar de Amerikaanse Alicia Napoleon bleek na tien ronden te sterk. Napoleon neemt het hierna vermoedelijk op tegen de Amerikaanse Claressa Shields, die ondanks het vechten van slechts vijf profgevechten al wereldkampioene is bij twee bonden.