Atletiekicoon Bannister (88) overleden

Oud-atleet Roger Bannister is overleden. De Brit schreef in 1954 geschiedenis door als eerste mens ooit de mijl af te liggen in minder dan vier minuten, wat nog altijd gezien wordt als een van de meest historische sportprestaties ooit geleverd. Bannister werd 88 jaar.

In het begin van de jaren vijftig werden meerdere pogingen gedaan om de mijl in minder dan vier minuten af te leggen, vooral omdat de Zweed Gunder Hägg het wereldrecord al sinds juli 1945 op 4:01,4 minuten had staan. 

Op 6 mei 1954 was het dan zover, in het Iffley Road Stadium in het Britse Oxford. Met Chris Chataway en Chris Brasher als gangmakers ging Bannister op weg, om de mijl uiteindelijk in een nieuw wereldrecord af te leggen.

Het duurde zoals gewoonlijk even voor de tijd werd aangekondigd, maar op het moment dat de stadionspeaker begon met 'drie' als het aantal minuten, ontploften de tribunes van blijdschap en euforie, waardoor de eindtijd niet eens meer te horen was: 3:59,5 minuten.

Anderhalve maand later dook de Australiër John Landy overigens nog eens ruim onder Bannister's wereldrecord: 3:58,0 in het Finse Turku. Op 7 augustus van dat jaar liepen ze in Vancouver tegen elkaar. Bannister won die Miracle Mile, waar voor het eerst in de geschiedenis twee mannen in één race onder de vier minuten doken.

Bannister's legendarische race in 1954 (Bron: YouTube)