Duitsers in doodsaaie wedstrijd eindelijk naar olympisch teamgoud noordse combinatie

De strijd om de laatste gouden medaille in de noordse combinatie op de Spelen in Pyeongchang lijkt tussen vier landen te gaan. Donderdagochtend werd het schansspringen voor de landenwedstrijd gehouden en Oostenrijk nam daar de leiding.

Mario Seidl, Bernhard Gruber, Lukas Klapfer en Wilhelm Denifl sprongen een voorsprong van zes seconden op het zwaar favoriete Duitse kwartet bij elkaar. Negentien seconden na Oostenrijk zal Japan beginnen aan de 4x5 kilometer langlaufen, terwijl het tot nu toe enorm tegenvallende Noorwegen op 27 seconden staat.

Op 1:09 volgt Frankrijk, zo'n vijftig seconden later gevolgd door Tsjechië en de sterk langlaufende Finnen. Die zullen echter moeten hopen dat het tempo voorin niet de hoogte in gaat, om nog enige kans te kunnen maken op een medaille.

Om 11.20 uur gaat het langlaufen van start.

Update 12.10 uur
De Duitse startloper Vinzenz Geiger had Denifl snel te pakken, terwijl de Noor Jan Schmid daarachter al snel bij de mindere langlaufer Yoshito Watabe aansloot. Op het moment dat Schmid en Watabe de aansluiting met het leidende duo vonden ging Geiger er vandoor, waardoor Duitsland bij de eerste wissel alvast dik tien seconden voorsprong had op Oostenrijk en Noorwegen - Watabe moest de twee laten gaan.

De volgende Duitser, Fabian Riessle, trok het gat volledig open, vooral ook doordat Lukas Klapfer (Oostenrijk), Hideaki Nagai (Japan) en Espen Andersen (Noorwegen) wel snapten dat het kansloos was om te proberen de aansluiting te vinden. Klapfer viel in de slotfase nog aan en kon Nagai lossen, maar dat alles gebeurde wel op al een kleine 40-45 seconden achter Riessle, die het stokje aan Eric Frenzel overgaf.

Frenzel hield het gat prima in stand en voegde er nog zo'n tien seconden aan toe, terwijl Bernhard Gruber namens Oostenrijk een paar seconden vast kon houden tegenover de Noor Jarl Magnus Riiber. Japan was definitief gezien: Go Yamamoto, de zwakste schakel in het team, wisselde een minuut achter Riiber, waarmee de medaillewinnaars in principe bekend waren, alleen de volgorde op de plekken twee en drie nog niet.

Johannes Rydzek kwam als Duitse slotloper in actie, Mario Seidl nam het ver daarachter namens Oostenrijk op tegen de Noor Jørgen Gråbak. De Noor is een aanzienlijk sterkere langlaufer dan Seidl en wat een ieder aan zag komen gebeurde dan ook: Gråbak viel aan en sloeg een gat, waarmee de Noren het zilver pakten, voor Oostenrijk.

Het was voor Duitsland, al jaren enorm dominant in de sport, opvallend genoeg pas de eerste keer dat de teamwedstrijd gewonnen werd sinds Calgary 1988.

Frenzel stuurt slotloper Rydzek op weg (Pro Shots/Action Images)
Frenzel stuurt slotloper Rydzek op weg (Pro Shots/Action Images)