Wereldrecord helpt Frans ijsdanspaar niet, derde goud Canadezen

De Canadese kunstschaatsers Tessa Virtue en Scott Moir hebben zich voor de tweede keer in hun carrière laten kronen tot olympisch kampioenen in het ijsdansen. Het duo won in Vancouver in 2010 al goud, pakte in Sochi zilver - net als in de teamwedstrijd - en veroverde in Pyeongchang na de teamwedstrijd hun tweede gouden medaille van de Spelen.

Dansend op Moulin Rouge kwamen Virtue en Moir dinsdag in de vrije dans tot een score van 122,40 punten, veruit hun beste resultaat ooit. Door het wereldrecord op de korte dans van maandag hadden ze de leiding al, maar die werd flink aangevallen door Gabriella Papadakis en Guillaume Cizeron uit Frankrijk, die maandag de wereld over gingen door de nip slip van Papapakis. 

Het Franse paar deed het prachtig op de Piano Sonata en Moonlight Sonata en werd beloond met 123,35 punten, een verbetering van hun eigen wereldrecord, wat ze eerder dit jaar nog hadden neergezet op het EK. De totaalscore van 205,28 punten was eveneens een nieuw wereldrecord, maar daar gingen Virtue en Moir - die overigens dezelfde coaches hebben als en samen trainen met de Fransen - met 206,07 nog eens overheen.

Het brons was er voor de Amerikaanse Maia Shibutani en haar broer Alex, die met 192,59 punten ook niet echt in de buurt van een hogere plaats kwamen.

Virtue en Moir tijdens hun gouden vrije dans (Pro Shots/Action Images)
Virtue en Moir tijdens hun gouden vrije dans (Pro Shots/Action Images)