Iraanse worstelaar half jaar geschorst voor bewuste nederlaag om Israëliër te ontwijken

De Iraanse worstelaar Alireza Karimi heeft zes maanden schorsing aan de broek gekregen van wereldworstelbond UWW. Zijn coach Hamidreza Jamshidi is zelfs voor twee jaar geschorst.

In december werd een onderzoek begonnen nadat naar buiten kwam dat Karimi op het WK onder 23, waar hij de topfavoriet voor goud was, opzettelijk verloren had. In de kwartfinales was Karimi duidelijk de betere tegen de Rus Alikhan Zhabrayilov, maar in de slotseconden riep de coach hem toe dat hij moest verliezen: op de andere mat had Uri Kalashnikov uit Israël namelijk verrassend van een Amerikaan gewonnen, waardoor Kalashnikov de volgende tegenstander van Karimi zou worden.

Dat zou een probleem zijn: Iraanse sporters willen gewoon uitkomen tegen concurrenten uit Israël, maar als ze dat doen, is in één klap zo ongeveer hun hele carrière voorbij. De politiek leiders van het land willen dat namelijk absoluut niet zien en dwingen de sporters dus om zich dan terug te trekken van een wedstrijd, ongeacht de sport en of het nou om een klein toernooi of de Olympische Spelen gaat.

De Iraanse overheid stak na afloop de loftrompet over Karimi, die volgens een een 'heroïsche daad' verricht had door opzettelijk te verliezen, in opdracht van zijn coach. Zelf was hij er uiteraard kapot van: "In één moment kwam mijn hele leven even tot een einde. Ik heb maanden gevochten om hier het goud te pakken."