Zweden naturaliseert ter dood veroordeelde

Zweden heeft een wetenschapper die in Teheran vastzit wegens spionage en daarvoor ter dood is veroordeeld, genaturaliseerd om eventuele uitvoering van dat vonnis te voorkomen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt.

De Iraanse arts Ahmadreza Djalali, als hoogleraar verbonden aan het Karolinska Instituut in Stockholm, werd in april 2016 in zijn vaderland gearresteerd tijdens een zakenreis. Hij zou Israël informatie hebben verstrekt die kon helpen bij de uitschakeling van vooraanstaande kerngeleerden, betrokken bij het nucleaire programma van Iran.

Het Iraans hooggerechtshof bevestigde de doodstraf eind vorig jaar. Volgens het OM heeft Djalali toegegeven agenten van de Israëlische geheime dienst Mossad te hebben ontmoet om hen op de hoogte te brengen van nucleaire - en defensieplannen en de medewerkers daaraan.

Amnesty International beweert dat Djalali drie maanden in eenzame opsluiting heeft gezeten in de Evin-gevangenis en is gemarteld. Afgelopen zomer kreeg de mensenrechtenorganisatie een brief van Djalali waarin deze zegt dat hij wordt vastgehouden wegens zijn weigering voor Iran te spioneren.

Zweden naturaliseert ter dood veroordeelde
Zweden naturaliseert ter dood veroordeelde (Foto: ANP)