Pyeongchang Vandaag - vrijdag 16 februari

Voor het eerst sinds de start van de Spelen behaalde Nederland op een dag geen gouden medaille. Sven Kramer bleek niet genoeg in vorm en finishte als zesde op de 10.000 meter. Jorrit Bergsma bleek wel goed genoeg om een zilveren medaille te halen. Vrijdag is er opnieuw kans op eremetaal op de 5.000 meter voor vrouwen, met daarop twee Nederlandse vrouwen in actie.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
01.05 uur Curling Mannen poulefase ronde 4 Nee
01.30 uur Skeleton Mannen run 3 Nee
02.00 uur Kunstrijden Mannen korte kür Nee
02.00 uur Snowboarden Vrouwen cross plaatsingsrun 1 en 2 Nee
02.00 uur Alpineskiën Vrouwen slalom run 1 Nee
03.00 uur Alpineskiën Mannen Super G Ja
03.15 uur Skeleton Mannen run 4 Ja
04.10 uur IJshockey Mannen poulefase VS - Slowakije Nee
04.15 uur Snowboarden Vrouwen cross 1/4e finale Nee
04.36 uur Snowboarden Vrouwen cross 1/2e finale Nee
04.56 uur Snowboarden Vrouwen cross finale Ja
05.15 uur Alpineskiën Vrouwen slalom run 2 Ja
06.05 uur Curling Vrouwen poulefase ronde 4 Nee
07.00 uur Langlaufen Mannen 15km vrije stijl Ja
08.40 uur IJshockey Mannen poulefase Rusland* - Slovenië Nee
12.00 uur Schaatsen Vrouwen 5.000 meter Ja
12.00 uur Freestyleskiën Vrouwen Aerials finale run 1 Nee
12.05 uur Curling Mannen poulefase ronde 5 Nee
12.20 uur Skeleton Vrouwen run 1 Nee
12.29 uur Freestyleskiën Vrouwen Aerials finale run 2 Nee
12.52 uur Freestyleskiën Vrouwen Aerials finale run 3 Ja
13.10 uur IJshockey Mannen poulefase Finland - Noorwegen Nee
13.10 uur IJshockey Mannen poulefase Zweden - Duitsland Nee
13.30 uur Skeleton Vrouwen  run 2 Nee
13.30 uur Schansspringen Mannen grote schans kwalificatie Nee

*officieel heet de ploeg: Olympische atleten uit Rusland.

Nederlanders in actie

Morgen staat er voor de zevende dag op een rij een schaatsafstand op de planning. Vandaag rijden de vrouwen de 5.000 meter en uiteraard is Nederland daar ook weer bij vertegenwoordigd. Enigzins verrassend wisten Annouk van der Weijden en de jonge Esmee Visser zich op deze afstand te plaatsen en zullen Nederland vanaf 12.00 uur in Pyeongchang vertegenwoordigen.

Ook bij het skeleton hebben we een Nederlandse deelname. Kimberley Bos, op FOK! bekend als Skeletonster, zal haar olympische debuut maken op de ijsbaan. Ze had zich officieel niet geplaatst voor de Spelen, maar NOC*NSF besloot haar toch af te vaardigen. Vorig jaar eindigde ze als derde tijdens de wereldbeker op dezelfde baan, dus wie weet wat er mogelijk is. Vrijdag zijn de eerste twee runs en zaterdag de laatste twee.


Kimberley Bos in actie tijdens één van haar trainingsruns. (Pro Shots/Action Images)

Prominenten in actie

De wedstrijd voor de heren bij het kunstschaatsen gaat van start met de korte kür. het belooft een zeer kijkwaardige strijd te worden tussen vooral de Japanners Shoma Uno, die als eerste ooit een viervoudige flip deed in een competitie en Yuzuru Hanyu. Verder maken ook de Canadees Patrick Chan en de Amerikaan Nathan Chen kans op een goede klassering.

Europees kampioen Javier Fernandez kan op hetzelfde onderdeel namens Spanje een medaille pakken. Dat zou voor het eerst in de historie zijn dat Spanje twee medailles op één Olympische Winterspelen wint. Op donderdag won Regino Hernández immers brons bij de snowboardcross. De ontknoping van het kunstschaatsen is op zaterdag.


Opmerkelijk

De snowboardcross voor de vrouwen staat vandaag op het programma. Twaalf jaar geleden in Turijn was dat voor het eerst olympisch en Lindsey Jacobellis was voorbestemd om de eerste olympisch kampioen op het onderdeel te worden. De Amerikaanse was op dat moment wereldkampioene en was in de kwalificaties en de latere ronden dominant. In de finale lag ze ook voor op haar concurrentes, tot de laatste sprongserie van het parcours. Jacobellis deed een showjumpje, ging onderuit en zag goud aan haar neus voorbij gaan. Een tweede plaats en dus de zilveren medaille bleef voor haar over.

Inmiddels zijn we dus twaalf jaar en vier wereldtitels, zeven zeges op de Winter X-games en twee eindzeges in de wereldbeker verder voor de Amerikaanse. In de tussentijd bleek eens te meer dat Jacobellis en de Olympische Spelen geen gelukkig huwelijk waren. In 2010 in Vancouver werd ze in de halve finale gediskwalificeerd toen ze door een poortje heen ging en vier jaar geleden in Sochi ging ze in de halve finale onderuit terwijl ze in leidende positie lag.

Jacobellis staat ook vandaag aan de start op de cross, weer als regerend wereldkampioene. Het is de vraag of ze kan afrekenen met de spoken van het verleden en nu wel de gouden medaille kan pakken.