Staatssecretaris bezoekt Duitse collega's

Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser ontmoette gisteren in Berlijn haar Duitse ambtgenoten Katrin Suder en Gerd Hoofe. De bijeenkomst stond vooral in het teken van kennismaken. Duitsland en Nederland zijn trouwe defensiepartners en streven een verdere versterking van de onderlinge militaire samenwerking na.

Die militaire samenwerking zorgt ervoor dat beide krijgsmachten meer capaciteiten ter beschikking krijgen en efficiënter kunnen werken. "Samenwerking is belangrijk, want het levert beide landen aanzienlijke voordelen op. We vergroten het inzetvermogen, delen kennis en vergroten onze slagkracht", aldus Visser.

Er is onder meer gesproken over nadere maritieme samenwerking en de mogelijkheden tot coöperatie bij grote materieelprojecten. Ook heeft zij zich laten informeren over de manier waarop Duitsland op de huidige krappe arbeidsmarkt militairen werft.

Samenwerking
Nederland is na Frankrijk de belangrijkste Europese defensiepartner van Duitsland. De samenwerking tussen beide landen gaat dan ook ver. Zo zijn eenheden geïntegreerd.

Het gaat dan bijvoorbeeld om de Duitse Division Schnelle Kräfte waar 11 Luchtmobiele Brigade sinds 2016 deel van uitmaakt. 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte is sindsdien geïntegreerd met de 1. Duitse Panzerdivision. Als onderdeel van dit project maakt een Duits tankbataljon deel uit van de Nederlandse brigade en bemant Nederlandse personeel één van de tankeskadrons.

Als het om de marine gaat heeft Duitsland sinds 2016 recht op medegebruik van het het Joint Support Ship Zr. Ms. Karel Doorman en wordt het Duitse Seebattalion samen met eenheden van de marine geïntegreerd in een amfibische taakgroep. De samenvoeging van de luchtverdediging begon in 2017. Een Duitse luchtverdedigingseenheid integreerde toen in het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC).

Staatssecretaris bezoekt Duitse collega's (Foto: Defensie)
Staatssecretaris bezoekt Duitse collega's (Foto: Defensie)