Merkel bereid tot 'pijnlijke compromissen'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is bereid tot concessies om een nieuwe regeringscoalitie te kunnen vormen. "We moeten allemaal pijnlijke compromissen sluiten. Daar ben ik ook toe bereid", zei ze in Berlijn.

De christendemocraten van Merkel, CDU en zusterpartij CSU, doen dinsdag een ultieme poging om een nieuwe Grote Coalitie (GroKo) te vormen met de sociaaldemocratische SPD. Betrokkenen hebben duidelijk gemaakt de gesprekken niet nog langer te willen verlengen.

Duitsland verkeert al maanden in een politieke impasse. Het lukte sinds de verkiezing op 24 september niet een nieuwe regering te vormen. Merkel onderhandelde eerder tevergeefs met de FDP en de Groenen. De SPD wilde na een verkiezingsnederlaag eigenlijk oppositie voeren, maar bleek uiteindelijk toch bereid te praten over een nieuwe 'GroKo'.

De sociaaldemocraten willen een mogelijk akkoord ook nog voorleggen aan de circa 450.000 SPD-leden. Het grondwettelijk hof heeft echter meerdere klachten ontvangen over de rechtsgeldigheid van dat voornemen.

Merkel bereid tot 'pijnlijke compromissen'
Merkel bereid tot 'pijnlijke compromissen' (Foto: ANP)