Gaviria sprint naar zege in openingsrit San Juan

Fernando Gaviria heeft de eerste etappe van de Vuelta a San Juan gewonnen. De Colombiaanse sprinter van Quick-Step Floors was na 148,9 kilometer de snelste in de massasprint. De Italiaan Niccolo Bonifazio werd tweede, voor zijn landgenoot Matteo Pelucchi.

Vincenzo Nibali zou nog voor de start moeten opgeven. De Italiaanse klassementsrenner had last van een buikvirus en kwam daardoor niet aan de start. Ook zijn ploeggenoot Mark Padun moest al snel in de etappe opgegeven met dezelfde klachten.

In de etappe kozen zeven renners voor de aanval. maar het zevental kwam nooit in aanmerking voor de etappezege. Met nog zeventien kilometer te gaan werden ze ingerekend door het peloton onder aanvoering van Quick-Step Floors.

In aanloop naar de massasprint probeerde nog enkele renners om de massasprint te ontlopen, maar de ploeg van Gaviria hield alles onder controle. In de sprint die daarop volgde werd Gaviria op 150 meter perfect afgezet door zijn ploeggenoten en zou met meer dan een fietslengte verschil winnen.