Zaalhockeysters verliezen EK-finale van Duitsland

De Nederlandse zaalhockeysters zijn er niet in geslaagd hun Europese titel te verdedigen. In de finale tegen Duitsland verloor Nederland na shoot-outs. De ploegen waren aan elkaar gewaagd in de eindstrijd in Praag, maar misschien dat Oranje toch net iets meer aanspraak maakte op de overwinning gezien de kansenverhouding.

Duitsland koos voor dezelfde tactiek als tot dan toe alle tegenstanders van Oranje op het EK deden: laat Nederland het spel maken. Een rol die de ploeg van coach Marieke Dijkstra prima past en de dames achterin passten geduldig heen weer, zoekend naar een opening. Een aantal keer werd die gevonden, met name als de Nederlandse dames vanuit het middenveld en achterin meer in beweging kwamen, werden de Duitsers uit positie getrokken. Het leverde niet veel kansen op, maar toen de teams gingen pauzeren had Nederland zeker het overwicht.

In de tweede helft volgde eindelijk het doelpunt waar iedereen in de Arena Sparta in Praag op hoopte. Imme van der Hoek schoot raak: 1-0. Vervolgens leek de titelhouder even van slag. In de eerste beste aanval van Duitsland leden ervaren rotten Pien van Nes en Donja Zwinkels opeenvolgend onnodig balverlies. Duitsland maakte daar gretig gebruik van en maakte al binnen een minuut gelijk (1-1), dat was ook meteen de uitslag na de reguliere speeltijd. "We gaven die goal te makkelijk weg", was ook de conclusie van Oranje-speelster Mila Muyselaar. "In een finale komt het op details aan en dan zijn dat soort momenten cruciaal."

Thriller in shootout-serie
De shootout-serie werd een thriller, waarin eerst Mila Muyselaar en vervolgens goalie Alexandra Heerbaart heldenwerk verrichten. Oranje stond na twee pogingen aan beide kanten op 1-0 achter. Zowel Zwinkels als Renée van Laarhoven waren bij hun poging niet tot een inzet gekomen wegens balverlies. Muyselaar móést scoren en deed dat op knappe en behendige wijze. Vervolgens redde Heerbaart de derde shoot-out van Duitsland. Sudden death dus, waarin Nederland het mentale voordeel leek te hebben. "Ik bleef verdacht rustig", merkte Muyselaar na afloop op. "Mijn plan was een beetje schijn geven en er rechts omheen. Dat werkte."

Vivot, de maakster van de 1-1- én de enige Duitse die haar shoot-out maakte, kroonde zich tot vrouw van de wedstrijd door ook haar tweede poging feilloos binnen te schieten. Vervolgens mocht Muyselaar proberen de stand wederom gelijk te trekken, maar dit keer lukte dat de Nederlandse aanvoerster niet. "Ik wilde aan de andere kant erlangs, maar m'n beweging ging net niet lekker. Daardoor ging ik twijfelen. Dat moet je gewoon nooit doen."

De shootout-serie liet maar weer eens zien dat je er duizend keer op kan trainen, maar de spanning die een finale met zich meebrengt is niet na te bootsen, vindt Muyselaar. Tijd om er lang over in te zitten heeft ze niet. Dinsdag voegt de EK-selectie zich weer samen met de rest van de trainingsgroep en start de voorbereiding op het wereldkampioenschap dat vanaf 10 februari in Berlijn wordt gespeeld. "We krijgen dus meteen een kans om wraak te namen. Als ik zie hoe goed we nu met deze onervaren ploeg al waren in de halve finale en finale, kijk ik daar erg naar uit."