Giri herovert koppositie in Wijk aan Zee

Schaker Anish Giri heeft bij het Tata-toernooi in Wijk aan Zee de koppositie heroverd. Hij klopte met wit koploper Shakhriyar Mamedyarov uit Azerbeidjan en gaat nu samen met hem en de Noor Magnus Carlssen aan de leiding.

"Ik wist dat zijn openingsrepertoire niet kogelvrij is", aldus Giri over zijn partij in de achtste ronde. "In een passieve stelling kwam hij steeds verder in het nauw." Al na 32 zetten besloot Mamedyarov de strijd te staken. De aandacht ging vandaag vooral naar de partij van Carlssen. De nummer één van de wereld wist ondanks een blunder toch nog zijn partij tegen Gawain Jones wist te winnen.

"Eens in de tien jaar gaat Magnus in de fout, zoals tegen mij tien jaar geleden hier in dit toernooi.Maar hij is gewoon letterlijk een stuk beter dan de rest", aldus Giri. "Ik stond verloren", aldus Carlssen zelf, "maar dacht: ik probeer nog wat zetten en zie wel hoe het gaat." Doorgaan bleek een goede keus want na 42 zetten zag hij zijn tegenstander opgeven.

Giri, Mamedyarov en Carlssen hebben nu na acht speelrondes allemaal 5,5 punt. Daarachter volgen de Rus Vladimir Kramnik en de Amerikaanse titelverdediger Wesley So met vijf punten.