Italiaanse rodelaar wint na hulp Duitse arts, Duitse dubbelhegemonie doorbroken

Rodelaar Dominik Fischnaller heeft de World Cup-wedstrijd in het Noorse Lillehammer gewonnen. De 24-jarige Italiaan had een dag eerder nog last van zijn rug en moest behandeld worden door een arts. Die van het Italiaanse team was niet aanwezig en dus was de arts van het Duitse topteam zo vriendelijk om hem even onder handen te nemen.

Dat pakte uitstekend uit, want Fischnaller boekte zijn eerste zege van het seizoen. "Ik moet vooral de Duitse teamarts bedanken, hij heeft mijn rugpijn echt goed behandeld", klonk het na afloop dankbaar. De Italiaan klopte de Rus Roman Repilov, die door een geweldige tweede run van de negende naar de tweede plek steeg, 0,096 seconden achter Fischnaller. Wereldkampioen Wolfgang Kindl uit Oostenrijk werd derde, olympisch kampioen Felix Loch viel door een grote fout terug naar plek vijf, achter zijn Duitse landgenoot Johannes Ludwig.

Sprints
In Lillehammer stonden ook de sprintwedstrijden weer op het programma: één run, waarbij de tijd pas na een paar bochten begint te tellen. Bij de dubbels ging de zege daar naar de Oostenrijkers Peter Penz en Georg Fischler, die 0,06 sneller waren dan Tobias Wendl/Tobias Arlt. Matt Mortensen en Jayson Terdiman uit de VS eindigden op 0,14 als derde. Topfavorieten Toni Eggert/Sascha Benecken, al het hele seizoen dominant, crashten kort voor de finish. Het was de eerste keer sinds november 2015 dat een dubbelwedstrijd door een niet-Duitse slee gewonnen werd.

Bij de mannen won de Rus Semen Pavlichenko, 0,077 seconden voor Kindl en 0,099 voor Dominik Fischnaller. Repilov eindigde op de sprint als vierde, de Slowaak Jozef Ninis stuntte met een vijfde plek. Bij de vrouwen kregen we te zien hoe klein het verschil in het rodelen soms is: de Amerikaanse Summer Britcher, zaterdag in de gewone wedstrijd al de beste, hield de jonge Russische Viktoriia Demchenko met 0,002 seconden van haar eerste zege af. Natalie Geisenberger werd op 0,023 seconden derde, 0,003 tellen voor landgenote Julia Taubitz.