Kanoër aangeklaagd na met doping besmetten van drankje rivaal

De Japanse vlakwaterkanoër Yasuhiro Suzuki lijkt mogelijk niet weg te komen met een schorsing van acht jaar voor zijn grandioze naaistreek richting een rivaal.

Eerder werd bekend dat de 32-jarige Suzuki tijdens het Japans kampioenschap van vorig jaar een drankje van zijn zeven jaar jongere concurrent Seiji Komatsu besmet heeft met een anabole steroïde, om Komatsu zo een dopingschorsing op te laten lopen. Suzuki, die ook toe heeft gegeven materiaal van tegenstanders gesaboteerd te hebben, werd acht jaar geschorst voor zijn daden.

Daar lijkt het nu niet bij te blijven. Naast een levenslange schorsing, waar de Japanse kanobond voor gaat, heeft de lokale justitie besloten om een aanklacht in te dienen tegen Suzuki. Op basis van het onderzoek en zijn schuldbekentenis zal door justitie en politie onderzoek gedaan worden, waardoor hem mogelijk zelfs een gevangenisstraf boven het hoofd hangt.

Het schandaal heeft de Japanse sportwereld flink op haar grondvesten doen schudden. Beide kanoërs zijn - of waren, in Suzuki's geval - grote kandidaten om Japan op de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo te mogen vertegenwoordigen.