'Nieuwe Sharapova' (15) maakt grote indruk op Australian Open

Tennisster Marta Kostyuk is bezig aan een zeer indrukwekkend debuut op het hoogste niveau. De pas 15-jarige Oekraïnse kreeg een wildcard voor het kwalificatietoernooi van de Australian Open, plaatste zich met drie zeges voor het hoofdtoernooi en bereikte woensdag de derde ronde door een 6-3, 7-5 zege op de Australische Olivia Rogowska.

De tiener wordt al uitgebreid vergeleken met een jonge Maria Sharapova, zowel vanwege haar looks als vanwege haar spel. In Melbourne wordt ze zelfs al als een ster behandeld: ze mocht tegen Rogowska spelen in de Margaret Court Arena, het op één na grootste stadion op het tennispark.

Kostyuk is de eerste 15-jarige die de derde ronde van een Grand Slam-toernooi haalt sinds de vorig jaar gestopte Zwitserse Martina Hingis dat in 1996 deed - waarbij Hingis zelfs de kwartfinales haalde, gevolgd door drie opeenvolgende eindzeges. In de derde ronde krijgt de tiener het lastig, ze speelt dan tegen haar landgenote Elina Svitolina, als vierde geplaatst in Melbourne.

Belinda Bencic zorgde in Melbourne voor een verrassing door Venus Williams in de eerste ronde uit te schakelen, maar daar bleef het voor de 20-jarige Zwitserse bij: ze werd op haar beurt uit het toernooi gespeeld door de Thaise qualifier Luksika Kumkhum, die met 6-1, 6-3 won.

De als negentiende geplaatste Slowaakse Magdalena Rybarikova was de Belgische Kirsten Flipkens met 6-4, 0-6, 6-2 de baas. Belgisch succes was er wel, want Elise Mertens won met 7-5, 6-3 van de als 23e geplaatste Australische Daria Gavrilova.