Hockeyer Dennis Warmerdam benadert zijn kanker met topsportmentaliteit

Pinoké-aanvaller Dennis Warmerdam had al langere tijd last van zijn rechterpols, maar toen de pijn sinds vorig jaar zomer zo veel aanzwol dat hij er niet van kon slapen, trok hij aan de bel. Nader onderzoek van zijn weefsel in het lab wees uit dat Warmerdam een zeer zeldzame vorm van kanker in zijn onderarm heeft. Uitzaaiingen naar de rest van zijn lichaam zijn er niet. Gelukkig. Maar Warmerdam staat een heftige periode te wachten.

"Ik weet sinds 27 november dat ik kanker heb", vertelt Warmerdam. "Het blijft heftig om dat te zeggen. Ik heb kanker, maar voel me niet ziek. Ik ben fit, in goede conditie en verder gezond." Het enige dat de ziekte aan Warmerdams buitenkant verraadt, is het ‘maanlandschap’ op zijn rechteronderarm. Drie grote, harde tumoren vechten daar om de ruimte.

"Die tumoren knijpen mijn zenuwen en pezen samen. De pijn die ik al die tijd voelde, komt daar vandaan. Daartegen slik ik nu ook medicatie. Langzaamaan verlies ik het gevoel in mijn rechterhand en kan ik hem niet meer gebruiken voor dagelijkse dingen. Dat is lastig, want ik was volledig rechtshandig. Was, inderdaad. Wat er ook allemaal gebeurt met mijn arm, tijdig moet ik alles linkshandig doen. Dus ik ben alvast gaan oefenen met schrijven en squashen. Eigenlijk ben ik nu dus eventjes tweehandig."

Warmerdam wacht momenteel op een behandeling in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Over ruim een week staat zijn operatie gepland. Een heftige. "De tumoren zijn nu zo groot dat verwijderen middels een operatie weinig zin heeft. Dan zou ik alleen maar mijn duimfunctie overhouden. Amputeren van mijn onderarm zou dan oncologisch veiliger zijn. Dat wil ik uiteraard niet. Daarom krijg ik nu eerst een geïsoleerde perfusie. Dat is een operatie waarbij ze mijn arm afknellen en de slagaders uit mijn bovenarm aansluiten op een hart-longapparaat. Vervolgens pompen ze een hoge dosis chemo door mijn onderarm. De bedoeling is dat die chemo de tumoren kleiner maakt, waardoor ik bij de verwijderoperatie meer kans heb op behoud van de functies in mijn onderarm."

Momenteel doet de 23-jarige er alles aan om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op die behandeling. "Ik ben veel aan het sporten en samen met een orthomoleculair arts heb ik mijn dieet aangepast. Daarnaast ben ik in aanraking gekomen met pranic healing. Op afstand worden mijn energiebanen in balans gebracht, wat zorgt voor vitaliteit. Als je me een jaar geleden gevraagd had of ik aan pranic healing zou doen, had ik je gezegd dat het niks voor mij was. Nu grijp ik alles aan. En ik heb er meteen baat bij. Ik ervaar minder pijn en het werkt op mijn gemoedstoestand. Fysiek ben ik afhankelijk van de artsen, maar ik zorg dat ik mentaal sterk blijf."

De voormalig aanvoerder van Jong Oranje vertelt zijn verhaal met veel positiviteit. "Ja, ik heb het de laatste tijd zo vaak verteld, het lijkt inmiddels wel een sales pitch", grapt Warmerdam. "Van nature ben ik positief ingesteld. Op papier is de kans vrij groot dat ik nooit meer kan hockeyen, maar daar ga ik gewoon niet van uit. Ik geloof dat als je een doel en een droom hebt, je verder komt. Die mentaliteit heeft me als sporter geholpen en gaat me nu ook verder brengen. Er zijn genoeg wonderverhalen van mensen die helemaal heel uit deze situatie komen. Daar ga ik voor. Ik wil weer hockeyen."

Intussen ontvangt Warmerdam veel steun van vrienden en familie. Maar ook zijn club Pinoké laat van zich horen. "Echt, heel de club staat achter me. Ik krijg veel berichtjes. Mensen sturen foto’s van teams die met hun handen hartjes of het nummer 13, het rugnummer waar ik al acht jaar mee speel, maken. Het doet me ontzettend veel dat al deze mensen me steunen en achter me staan."