Landa: Ik ga niet meer knechten

Wielrenner Mikel Landa is blij dat hij deze winter de overstap heeft gemaakt van team Sky naar Movistar. "In de Tour moest ik 3 weken op mijn rem staan, in dienst van Froome", zegt Landa in een gesprek met de Spaanse krant AS. "Maar ik heb het recht om voor eigen rekening te rijden."

Landa kwam één seconde te kort om op het podium te staan in de Tour de France. Dat is nog altijd tegen de zin in van de 28-jarige Bask.

"Ik wist vooraf wel dat Froome onze kopman was voor de Tour", zegt Landa in een interview met de Spaanse krant. "Maar ik zou Sky dankbaar geweest zijn als ze ook mij aan een podiumplek geholpen hadden."

"Ik heb in de Tour drie weken op de rem gestaan, in dienst van Froome. Zowel bij Astana (2014-2015) als bij Team Sky (2016-2017) hebben ze me afgeremd in koersen waarin ik de benen had om te winnen."

"Als ik in de toekomst nog eens de opdracht krijg om mijn benen stil te houden, doe ik dat niet meer. Ik wil voor mezelf rijden en mijn eigen doelen behalen. Ik wil mezelf na een koers niets meer te verwijten hebben."

Landa hoeft dan wel niet meer voor Froome in dienst te rijden, maar bij Movistar komt de Bask kopmannen tegen zoals Valverde en Quintana. "Met alle ervaring die ik heb opgedaan, heb ik het recht om voor eigen rekening te rijden", zegt Landa.

"Ik begrijp wel dat Quintana zijn status van kopman wil onderstrepen. Hij wil net zoals ik zijn kans gaan in wedstrijden. We zullen elkaar goed aanvullen."

Landa begint zijn seizoen in de Ronde van Andalusië. Zijn belangrijkste doelen aankomend jaar zijn de Tour de France en de Vuelta á España. Ook op het Wereldkampioenschap in Innsbruck ziet hij kansen voor eigen succes te gaan.
.