Zanger Warrel Dane (Nevermore) overleden

De Amerikaanse zanger Warrel Dane is gisteren overleden aan een hartaanval. Dane was zanger van toonaangevende metal bands als Sanctuary en Nevermore en was in de Braziliaanse stad São Paulo om daar opnames te maken voor de plaat Shadow Work, de opvolger van zijn eerste solo-album Praises to the War Machine (2008). Dane is 56 jaar geworden.

In 1985 richt de uit Seattle afkomstige Warrel Dane samen met Lenny Rutledge, Attila Vörös, George Hernandez en Dave Budbill de band Sanctuary op. Dane had eerder al een opleiding tot operazanger genoten en had bij Sanctuary dan ook weinig moeite om de hoge noten te halen, wat ook goed te horen is op de eerste twee albums van de band. De band was regelmatig te zien in MTV's Headbangers Ball en ging op tournee met bands als Fates Warning, Forbidden en Death Angel. Met de opkomst van de grunge in 1992 kwam er een einde aan het bestaan van Sanctuary.

Datzelfde jaar richten Warrel Dane, Jim Sheppard en Jeff Loomis de band Nevermore op. De progressieve metal band zou tot 2011 bestaan en bracht in die jaren een zevental albums uit, waaronder toonaangevende platen als The Politics of Ecstasy (1996), Dreaming Neon Black (1999) en The Obsidian Conspiracy (2010). Vanaf 2010 zouden Warrel Dane, Jim Sheppard, Lenny Rutledge en Dave Budbill, samen met voormalig Forced Entry gitarist Brad Hull, weer op gaan treden onder de naam Sanctuary. De mannen hadden de smaak van het musiceren nog niet verloren en brachten in 2014 hun derde studioalbum The Year The Sun Died uit. In februari van dit jaar verscheen het vierde en tevens laatste album van Sanctuary getiteld Interception