Uitslag Ajax - PSV

Ajax heeft zondag een broodnodige en dikverdiende overwinning behaald op koploper PSV. De Amsterdammers sloegen na rust keihard toe, het werd uiteindelijk 3-0.

PSV begon in de ArenA met Hirving Lozano en Jürgen Locadia in de spits, maar laatstgenoemde moest al snel worden gewisseld. Locadia kon in een gevaarlijke situatie op het Ajax-doel af, waarna Matthijs de Ligt hem afstopte. De PSV-spits greep naar zijn hamstring en Luuk de Jong kwam hem na twaalf minuten vervangen.

Ajax zocht voor rust de aanval, terwijl PSV loerde op een counter. De Eindhovense bezoekers lieten in balbezit echter bijzonder weinig zien. In een wat rommelige en felle eerste helft moest arbiter Kevin Blom hier en daar optreden en mocht Jorrit Hendrix niet klagen dat hij geen tweede gele kaart kreeg voor een stevige tackle op David Neres.

De beste kans was voor rust voor Kasper Dolberg, die uit een verlengde hoekschop van dichtbij over het doel kopte. Na de pauze kreeg De Ligt een kopbal uit een prima voorzet van Justin Kluivert ook niet tussen de palen, maar na een uur was het toch raak. Neres volleerde een afgeslagen voorzet met een rollertje in het doel.

Ajax bleef doorzetten en amper vier minuten later was het al 2-0. Lasse Schöne hield De Jong van zich af en passeerde vervolgens ook Schwaab om daarna fraai met rechts raak te knallen. Na 72 minuten was de wedstrijd helemaal beslist toen Donny van de Beek via de binnenkant van de paal Jeroen Zoet in de korte hoek verschalkte: 3-0.

In de slotfase kreeg PSV kansen via De Jong, die recht op André Onana kopte, en Van Ginkel. De middenvelder krulde een vrije trap op de bovenkant van de lat. Ajax mag door de zege nog blijven hopen op de titel, PSV heeft nu vijf punten voorsprong op AZ en zeven op de Amsterdammers.

Schöne viert de 2-0. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)