O'Sullivan heeft dertigste rankingtitel in het snooker binnen

Snookeraar Ronnie O'Sullivan heeft zaterdag zijn dertigste titel rankingtitel gewonnen. De 41-jarige Engelsman was in de van het Shanghai Masters met 10-3 te sterk voor zijn landgenoot Judd Trump.

O'Sullivan begon uitstekend aan de finale. Met breaks van 91, 76, 81, 56 en 70 kwam hij op een 7-0 voorsprong, waarna Trump de laatste twee frames zou pakken van de ochtendsessie met daarbij een 102 break van de 28-jarige Engelsman. In de tweede sessie van de dag liet O'Sullivan via een century break van 108 meteen weer zijn goede vorm zien. De Engelsman zou niet meer in gevaar komen en zou de finale makkelijk met 10-3 winnen.

Voor O'Sullivan was het zijn tweede zege in Shanghai. In 2009 versloeg hij de Chinees Liang Wenbo in de finale. Dit seizoen zit O'Sullivan aan twee titels. Vorige maand won hij ook al het English Open. Vorige week bereikte hij ook al de finale van het Champion of Champions, daarin verloor hij van Shaun Murphy met 10-8.

"Ik heb er een fantastische vier weken opzitten", aldus O'Sullivan. "Ik voel me wat moe, maar zolang je toernooien wint, is dat niet erg. Ik heb vandaag niet mijn beste snooker gespeeld, maar mentaal zit het goed."

Naast dertig rankingtoernooien heeft vijfvoudig wereldkampioen en vijfvoudig UK Championship-winnaar O’Sullivan ook nog dertig invitatietoernooien, met daarbij zes Masters, en drie minors op zijn erelijst staan. Alleen Stephen Hendry won meer full rankingtoernooien dan O'Sullivan. De in 2012 gestopte Schot kwam aan 36. De teller van Hendry’s landgenoot John Higgins, in Shanghai in de halve finales met 6-2 uitgeschakeld door O’Sullivan, staat op 29.

"Mensen spreken altijd maar over het record van Hendry, maar zelf denk ik daar niet aan", verklaarde O’Sullivan. "Ik stel mezelf geen doelen meer, maar niets is onmogelijk. Als je me zegt dat ik nog tien of vijftien jaar snooker kan spelen en me daar goed bij voel, maar nooit het record van Hendry zal breken, teken ik meteen. Liever dat dan over twee of drie jaar met 38 titels te moeten stoppen. Ik speel nog graag op de tour en geniet van het reizen. Het leven is mooi. Ik wil hier zo lang mogelijk mee doorgaan."