Peruviaans topscorer aller tijden betrapt op doping na WK-kwalificatiewedstrijd

Het Peruviaans voetbalelftal heeft een flink probleem. Op 11 en 15 november speelt de ploeg tegen Nieuw-Zeeland om een ticket voor het WK voetbal van volgend jaar, maar dat zullen ze naar alle waarschijnlijkheid moeten doen zonder Paolo Guerrero.

De topscorer aller tijden van het Peruviaans elftal - in 86 interlands trof hij 32 keer doel - is namelijk betrapt op het gebruik van een verboden middel. In Argentijnse media gingen al geruchten rond dat Guerrero na afloop van de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Peru en Argentinië, op 5 oktober, een positief plasje ingeleverd had. De Braziliaanse voetbalbond bevestigde dat vrijdag niet veel later. Guerrero speelt in Brazilië bij Flamengo.

Op 5 oktober stonden de Argentijnse en Peruviaanse ploeg tegenover elkaar. In Buenos Aires eindigde het duel op 0-0, terwijl Guerrero als aanvoerder van de nationale ploeg uiteraard van de partij was. Zijn positieve test heeft in principe geen gevolgen voor de uitslag van de betreffende wedstrijd, dat is pas het geval als minstens drie spelers betrapt worden.

Flamengo heeft nog niet gereageerd op de positieve plas van hun spits, maar Fernando Solera, voorzitter van de antidopingcommissie van de Braziliaanse voetbalbond, was wat betreft de aanwezigheid van de positieve test duidelijk in zijn bewoordingen. "We hebben een positief resultaat gekregen op een dopingtest. Uit onderzoek zal nu moeten blijken of het bijvoorbeeld om een medicijn gaat wat de betreffende speler nodig had."