VS kiest geen kant in Koerdisch-Iraaks conflict

President Donald Trump heeft maandag gezegd dat de Verenigde Staten geen kant kiezen in de confrontatie tussen de Iraakse Koerden, die onafhankelijkheid nastreven, en de regering in Bagdad, die zegt dat daarvan geen sprake kan zijn. Hij vindt het wel teleurstellend dat beide partijen in conflict zijn geraakt.

"We vinden het niet leuk dat zij botsen. We kiezen geen partij", zei Trump tegen verslaggevers in het Witte Huis. "We hebben zoals jullie weten verscheidene jaren een goede relatie gehad met de Koerden en we zijn daarnaast ook op de hand van Irak geweest, ook al hadden we daar om te beginnen helemaal nooit moeten zijn. Dat hadden we nooit moeten doen. Maar in deze strijd nemen we geen stelling."

De spanningen zijn opgelopen na een omstreden referendum waarin Noord-Iraakse Koerden met overweldigende meerderheid voor onafhankelijkheid stemden. Niet alleen Irak, ook Iran en Turkije zijn fel tegen een autonome Koerdische staat. Turkije heeft dan ook reeds samen met Irak militaire grens-manoeuvres uitgevoerd. Maandag zouden Iraakse eenheden al het centrum van Kirkuk zijn binnengereden.

Er wonen bijna 30 miljoen Koerden verspreid over Turkije, Irak, Iran en Syrië, waarvan ongeveer de helft in Turkije.

VS kiest geen kant in Iraaks-Koerdische twist
VS kiest geen kant in Koerdisch-Iraaks conflict (Foto: ANP)