Hema wordt Hemens

De Hema biedt vanaf volgend jaar alleen nog genderneutrale kinderkleding aan. De labels ‘Jongen’ en ‘Meisje’ worden vervangen door ‘Kids’. Dat laatste is raar, want waarom zou je in een Nederlands warenhuis een Engelse term gebruiken en niet gewoon het woord ‘kinderafdeling’? De Hema had toch ook niet de termen ‘Boy’ en ‘Girl’?

Ik hoef gelukkig geen kinderkleding meer te kopen, maar ik hoop wel dat ouders nog wel voor babymeisjes roze kleding en voor babyjongetjes blauwe kleding blijven kopen, want dat is voor mij vaak het enige waaraan ik kan zien of ik met een jongen of een meisje te maken heb als ik toevallig een bekende tegenkom en ik nog niet weet wat de moeder heeft gebaard. Anders moet ik algemene termen gaan gebruiken zoals ‘goh, wat een leuke baby heb je daar’. Op die leeftijd weet je ook nog niet of het wel een meisje of een jong wil zijn, dus je bent aangewezen op de hokjes.

De reden van het besluit van de HEMA vind ik ook een beetje vreemd. Ene Julia wilde graag stoerdere onderbroeken voor meisjes. Ze vroeg dus niet om genderneutrale kleding. Waarschijnlijk weet ze niet eens wat dat is. Ze vroeg stoerdere onderbroeken. Biedt die dan gewoon bij de meisjes aan, zou ik zeggen. Julia kon ook gewoon naar de jongensafdeling voor stoerdere onderbroeken. Volgens mij zie je straks bij de ‘Kids’ gewoon dezelfde jongensonderbroeken en meisjesonderbroeken als nu, maar dan bij elkaar. Die onderbroeken met roze hartjes zullen er gewoon blijven. Dat schiet dus niet op voor Julia.

Bij de tieners is het al lang zo dat er vrijwel geen onderscheid meer in kleding is. Vroeger hadden alleen meisjes een scheur in hun spijkerbroek en tegenwoordig hebben de jongens er ook een. Alleen zie ik niet snel jongens in een rok of jurk lopen. Hoewel je er in Parijs in de buurt van de Moulin Rouge wel een aantal kunt tegenkomen.

Het Britse warenhuis John Lewis heeft al de jongens- en meisjesafdelingen bij elkaar gedaan en de labels uit de kinderkleding gehaald. Dat was echter omdat er belachelijke rolpatronen op die kinderkleding stond. Bijvoorbeeld ‘little man, big ideas’ bij de jongens en ‘little girl, big smiles’ bij de meisjes. Met andere woorden: de meisjes lachen wel maar iets zinnigs kunnen ze niet bedenken. Moet je daarom dan de afdelingen bij elkaar voegen en de labels wegdoen? Ik zou zeggen: kom niet met die belachelijke onzin als opdruk. Is die opdruk weg door de afdelingen bij elkaar te voegen? Dat is niet bekend. Die opdruk komt van de fabrikant en niet van het warenhuis. Verkoop die rotzooi dan niet.

Straks is er een oudere Julia die graag ook stoerdere onderbroeken wil. Worden dan de dames- en herenafdelingen ook bij elkaar gevoegd in de modewinkels? Komen er dan alleen maar onderbroeken zonder gulp? En hoe zit het dan met de beha’s? Of worden die dan niet meer verkocht en moeten alle vrouwen gewoon de boel laten hangen als ze ouder worden? Dat is namelijk genderneutraal.

Mijn vader had vroeger een lange onderbroek en mijn moeder een nachthemd. Ik slaap naakt. Ben ik dan genderneutraal aan het slapen? Dat slaat natuurlijk nergens op, maar het bij elkaar voegen van kledingafdelingen voor meisjes en jongens ook niet, als het tenminste niet vanwege ruimtegebrek is. Zolang de fabrikanten niets aan die kleding veranderen, blijft alles gewoon hetzelfde.

Wat wordt de volgende zet van de HEMA? Toch niet iets met de beroemde Hemaworst? Is die naam misschien rolbevestigend en kan een meisje daar wel normaal een hapje van nemen zonder als een slet te worden aangezien?  Noemt de HEMA strakjes die worst Hemahapje?

De HEMA verkoopt wenskaarten met de tekst ‘I love mama’ voor Moederdag en ‘de beste vader’ voor Vaderdag. En meer van dat soort rolbevestigende kaarten. Dat kan natuurlijk niet meer, beste HEMA. Die dagen moeten trouwens worden afgeschaft, want het is niet genderneutraal. Er zitten vast veel mensen op zulke dagen niet lekker in hun vel.

Nee, beste HEMA, als je genderneutrale kinderkleding wilt verkopen, moet je afspraken maken met de fabrikanten. En je moet er natuurlijk ook streng op toezien dat die fabrikanten die kleding niet in lagelonenlanden door meisjes in een donkere fabriek tijdens veel te lange werktijden tegen een habbekrats laten vervaardigen. De HEMA is wel lid van Business Social Compliance Initiative, een organisatie die zich inzet voor verbetering van de arbeidsomstandigheden in dat soort landen, maar kan nog steeds niet uitsluiten dat hun kleding uit een fabriek met dergelijke werkomstandigheden komt. Werk daar dan eerst maar eens aan, zou ik zeggen.

Verder zal de HEMA natuurlijk haar naam moeten veranderen. Want waarom HEMA en geen HEPA? Is dat omdat een man niet zo snel naar de HEMA gaat als hij iets nodig heeft? Dat is dan weer rolbevestigend natuurlijk. Dat moet worden HEMA. maar dat staat natuurlijk gek en dus zou ik kiezen voor: HEMENS