Lutsenko wint vijfde rit, Froome blijft leider

De vijfde etappe in de Vuelta a España is gewonnen door Alexey Lutsenko. De 24-jarige Kazach maakte deel uit van een kopgroep van zestien renners. Merhawi Kudus en Marc Soler werden twee en drie. Jetse Bol was op de achtste plaats de beste Nederlander.

Een grote kopgroep van zestien renners kregen de ruimte van het peloton met daarbij twee Nederlanders: Jetse Bol en Michel Kreder. De twee hadden het gezelschap van Julian Alaphilippe (QuickStep), Rubén Fernandez en Marc Soler (Movistar), Davide Villella (Cannondale), Marco Haller (Katusha), Jérémy Maison (FDJ), Merhawi Kudus (Dimension Data) en Hector Saez, Lluis Mas (Caja Rural), Michael Schwarzmann (Bora-Hansgrohe), Alexis Gougeard (AG2R), Matej Mohoric (UAE Team Emirates), Alexey Lutsenko (Astana) en Valerio Agnoli (Bahrain-Merida).

Met nog 25 kilometer te gaan koos Haller voor de aanval. De renner kreeg niet veel later het gezelschap van Lutsenko en Mohoric, die niet veel later moest passen op een van hellende stroken in de finale. De twee hadden steeds een voorsprong van een halve minuut op de eerste achtervolgers. Eerst waren dat Alaphilippe, Soler, Gougeard, Kudus, maar later reden Gougeard en Kudus weg bij de andere twee.

Lutsenko en Haller begonnen als eerste twee aan de slotklim naar Alcosebbre. Al direct van de klim moest Haller passen bij de Kazach. In de achtergrond zou Kudus alleen de achtervolging inzetten op Lutsenko, maar de Eritreër bleef altijd op een halve minuut blijven van de renner van Astana. Voor Lutsenko is dit zijn eerste overwinning in een grote ronde.

In het peloton gaf BMC het tempo aan de voet van de slotklim aan. De Amerikaanse ploeg trok het peloton op een lint, waarna Sky het tempo overnam met vooral Gianni Moscon. De Itliaanse renner zorgde ervoor dat er maar tien renners aan bleven hangen. Grootste slachtoffers waren Vicenzo Nibali en Romain Bardet. In de slotkilometer gaf Chris Froome het tempo aan en konden alleen Alberto Contador, Michael Woods,Johan Esteban Chaves. Tejay van Garderen moest in de laatste honderd meters afhaken, maar staat nog wel tweede in het klassement op tien seconden van Froome.