Twee jaar cel geëist voor export naar Iran

Wegens verboden handel met een Iraans staatsbedrijf is tegen een 54-jarige ondernemer uit Leeuwarden maandag twee jaar celstraf geëist. Ondanks eerdere waarschuwingen bleef de Friese zakenman Henk M. onderdelen voor bijvoorbeeld oliepijpleidingen leveren aan het nationale Iraanse gasbedrijf NIGC. Volgens de officier justitie heeft zijn bedrijf daar 1,6 miljoen euro winst mee gemaakt.

Wegens het nucleaire programma en mensenrechtenschendingen zijn strenge internationale sancties van kracht tegen Iran. NIGC stond zelfs op de lijst met verboden Iraanse bedrijven om zaken mee te doen.

Henk M. vertelde de rechtbank in Den Bosch maandag dat hij niet wist dat hij direct aan Iran leverde en niet wist dat de spullen werden doorgestuurd naar het omstreden regime. "Het was geen doel om naar Iran te exporteren en voordeel is er niet geweest", zei hij.

Vervalsing

De aanklager gelooft daar niks van. Volgens de officier van justitie werden documenten vervalst om te verhullen dat Iran de eindgebruiker was van de geleverde producten. De sancties zijn inmiddels versoepeld maar Iran werd destijds gezien als een gevaarlijke staat, benadrukte ze.

Het bedrijf van Henk M. kreeg in 2012 al een waarschuwing voor overtreding van de sanctieregeling. In 2013 kreeg het bedrijf daarvoor een boete van 15.000 euro. In 2016 werd de onderneming failliet verklaard.

De rechtbank doet op 4 september uitspraak.

Twee jaar cel geëist voor export naar Iran
Twee jaar cel geëist voor export naar Iran (Foto: ANP)