Oud-gewichtheffer Cholakov (35) overleden

Voormalig gewichtheffer Velichko Cholakov is onverwacht overleden, zo melden Bulgaarse media. De Bulgaar werd zondagochtend thuis in Smolyan - waar hij ereburger van was - plotseling onwel, waarna ambulancepersoneel vaststelde dat hij met een hartaanval te kampen had. Niet veel later overleed hij, 35 jaren jong.

Cholakov was een ware reus: met een lengte van een kleine twee meter en een gewicht van ver over de 150 kilogram deed hij uiteraard mee in de zwaarste gewichtsklasse, die boven de 105kg. In 2003 pakte hij daarop in Vancouver WK-zilver, een jaar later was er brons op de Olympische Spelen van Athene, niet ver van zijn thuisstad. Eerder in dat jaar werd hij ook nog Europees kampioen.

In 2008 vinden we wellicht een van de redenen waarom Cholakov plotseling onwel werd: hij werd betrapt op anabole steroïden. Hij was overigens niet de enige, want maar liefst tien andere Bulgaren hadden gezellig uit het potje gesnoept, waardoor geen enkele gewichtheffer uit dat land aan de Spelen van Beijing mee mocht doen.

Zoals vele Bulgaren maakte ook de als bijzonder vriendelijke man bekendstaande Cholakov na zijn schorsing de overstap naar Azerbeidzjan, het mekka voor doperende gewichtheffers. Voor zijn nieuwe land zou hij in 2012 weer meedoen aan de Spelen, maar kort voor het begin moest hij zich terugtrekken wegens gezondheidsproblemen.

Cholakov op weg naar brons in Athene (Bron: YouTube)