Oranje Europees kampioen beachkorfbal

Oranje heeft vandaag op het allereerste IKF Open Europees kampioenschap beachkorfbal de gouden medaille in de wacht gesleept. In de finale tegen Portugal leken de Zuid-Europeanen een tijdje op weg naar een grote verrassing, maar op het moment dat ze dat zelf ook gingen beseffen, werd de plankenkoorts hen te hoog. Oranje profiteerde en won uiteindelijk relatief eenvoudig: 8-4.

Portugal, dat onder meer België uitschakelde, had de bal uit en begon op een voor hen zeer bekende ondergrond meer dan uitstekend. Na een doelpuntloze beginfase opende Catarina Correia van achter de korf de score. Nederland, dat heel veel kansen met één hand miste, egaliseerde niet veel later door Laura van der Linden. Maar de Portugezen, die al het hele toernooi met hun hele ziel en zaligheid speelden, behielden de voorsprong. Júlio Ruivo en Hugo Fernandes maakten beide een prachtig doelpunt van afstand, met een 3-1 voorsprong als gevolg.

Waar Portugal het moeilijker kreeg na de voorsprong, tankte Oranje steeds meer vertrouwen. Sterker nog: de voorsprong was voor hen het startsein voor een korfbalshow. Met name de mannen probeerden met ballen achter hun rug langs en talloze jumpshots het vele publiek te vermaken. Met succes, want via Jens de Bruijn en na de rust opnieuw Van der Wal werd het duel in feite wel beslist (7-3). Nederland werd vervolgens weer slordiger en ging ook makkelijke kansen missen.

Dat was echter geen ramp, want na de 3-1 voorsprong hadden de Portugezen geen treffer meer gemaakt. Pas toen ze beseften dat het duel wel gespeeld was en Oranje 'gewoon' de eerste EK-winnaar zou worden, maakte Fernandes nog een afstandstreffer. Die was overigens slechts voor de statistieken, want Portugal wist dat Oranje, dat via Van der Wal nog eenmaal scoorde, er met de eerste EK titel beachkorfbal vandoor zou gaan. En na het laatste fluitsignaal van de prima leidende Spaanse arbiters gebeurde dat inderdaad: Nederland won de finale met 8-4 en mag zich de winnaar van het Open EK beachkorfbal 2017 noemen.

Doelpunten Nederland: Laura van der Linden 3, Nout van der Wal 3, Jens de Bruijn en Mats van Gemert beiden 1.

Doelpunten Portugal: Hugo Fernandes 2, Catarina Correia en Júlio Ruivo beiden 1.