Powerliftster Strik komt tekort voor medaille op Wereldspelen

Op de Wereldspelen in Wroclaw heeft powerliftster Ielja Strik naast de medailles gegrepen. De 44-jarige Nederlandse, goed voor maar liefst 22 wereldtitels, hoopte na het zilver van Cali 2013 nu goud te veroveren in het superzwaargewicht.

Strik begon haar wedstrijd door op het eerste onderdeel, de squat, 255 kilogram op te tillen. Het bankdrukken leverde vervolgens forse problemen op: 172,5kg ging twee keer mis, maar in haar laatste poging vocht Strik het gewicht toch nog omhoog, waardoor ze nog in de strijd was.

Bij het derde en laatste onderdeel, de deadlift, tilte Strik 212,5kg omhoog, waarna 217,5kg in de laatste poging niet lukte. Dat had haar overigens geen medaille opgeleverd, ook bij succes was ze als vierde geëindigd. Het goud was voor de Amerikaanse Bonica Lough, met 131kg veruit de zwaarste deelneemster. Bij het squatten tilde ze 310,5kg op, een verbetering van het zes jaar oude wereldrecord met een halve kilo. Tetyana Melnyk uit Oekraïne pakte zilver, Liane Blyn veroverde namens de VS het brons.

Strik moest na afloop vechten tegen haar tranen. "Hier moet ik toch tevreden mee zijn, om een medaille te winnen had ik zó'n superwedstrijd moeten tillen." Voor een medaille had Strik verdeeld over de drie onderdelen nog 24 kilogram extra moeten vinden, dat zat er niet in.