Roep om snel meer personeel in gevangenis

Er moet snel meer personeel in de gevangenissen komen werken. De sterke toename van geweld door gedetineerden tegen personeel van gevangenissen en tbs-klinieken, moet stoppen.

Dat meldt de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Dienst Justitiële Inrichtingen in een brief aan de directie. De COR zegt een "duidelijke grens" te willen stellen. Zij vinden dat de directeur van de DJI direct maatregelen moet nemen. Het gaat volgens de COR om "maatregelen die alles te maken hebben met de onveilige situaties binnen veel DJI onderdelen die veroorzaakt zijn door de jarenlange bezuinigingen".

Vorig jaar is ruim 2000 keer melding gemaakt van geweld door gedetineerden tegen personeel van gevangenissen en tbs-klinieken. Dat is een sterke toename ten opzichte van het jaar ervoor.

Humane detentie
In de brief stelt de COR dat de ruim 13.000 medewerkers bij de DJI terug zouden moeten naar de basis: uitvoering van een humane detentie, waarbij de balans tussen personeel en gedetineerden wordt hersteld.

Dat wil zeggen dat er personeel geworven en opgeleid moet worden. Het nieuwe kabinet moet daar geld voor vrij maken, staat in de brief.

Geweldsincidenten
In gevangenissen zijn in 2016 bijna 1880 geweldsincidenten tegen personeel geregistreerd, terwijl het er in 2015 een kleine 1600 waren (bijna 18 procent meer). In tbs-instellingen was de stijging nog groter: 133 incidenten vorig jaar tegen 86 in 2015 (bijna 55 procent meer). Overigens zijn er slechts cijfers over twee van de zeven tbs-klinieken (Oostvaarderskliniek en Veldzicht).

De COR van DJI stuurde eind maart ook al een brandbrief over het geweld. Door jarenlange bezuinigingen is volgens de raad de veiligheid van medewerkers niet meer te garanderen.

Roep om snel meer personeel in gevangenis
Roep om snel meer personeel in gevangenis (Foto: ANP)