Pellegrini in fantastische finale naar goud op 200 meter vrije slag

Zwemster Federica Pellegrini heeft op de wereldkampioenschappen langebaanzwemmen in Boedapest het goud veroverd op de 200 meter vrije slag.

Het werd een schitterende finale in de Duna Arena, waar olympisch- en wereldkampioene Katie Ledecky als grote favoriete aan de start stond. De Australische Emma McKeon vertrok als snelste en tikte halverwege als eerste aan, gevolgd door Ledecky.

De Russische Veronika Popova en Siobhan Haughey uit Hong Kong mengden zich nog in de strijd, maar in de slotfase deed Pellegrini wat Pellegrini altijd doet: ze kwam naar voren, perste er een schitterende eindsprint uit en passeerde zowel Ledecky als McKeon.

Na 1:54,73 minuten tikte Pellegrini als eerste aan, waarmee de olympisch kampioene van 2008 na 2009 en 2011 haar derde wereldtitel op de 200 meter vrij pakte. De Italiaanse is nog altijd maar 28, maar won in 2004 ook al olympisch zilver op de afstand waarop ze al bijna tien jaar het wereldrecord heeft. In 2005, 2013 en 2015 was er tevens WK-zilver.

Zilver ging dit keer naar twee dames: Ledecky en McKeon tikte beiden aan in 1:55,18. McKeon leek er blij mee, Ledecky stond met een ongekend zuur gezicht op het podium. Het was dan ook een nieuw gevoel voor haar: nooit eerder verloor ze op een groot toernooi een individuele finale.