Nieuwe bosbranden in Portugal

In Portugal zijn nieuwe bosbranden ontstaan, een maand nadat 64 mensen om het leven kwamen als gevolg van verwoestende branden. Sinds zondag bestrijden 2000 brandweerlieden zeventien grote brandhaarden, meldde de Portugese krant Observador maandag.

Zwaar getroffen zijn de regio's Castelo Branco en Coimbra, waar eucalyptusbossen in brand staan. In de regio Santarém zijn bewoners van drie dorpen uit voorzorg geëvacueerd.

Vorige week heeft het parlement in Lissabon besloten de teelt van de licht ontvlambare eucalyptusbomen in de toekomst te verminderen. De centrale overheid reageert daarmee op de grote bosbranden van juni. De meeste van de 64 dodelijke slachtoffers kwamen toen om in hun auto toen ze probeerden het vuur te ontvluchten. Milieuactivisten pleitten al langer voor herinrichting van de bossen in het vooral in de zomer erg warme en droge land.

De eucalyptusboom is in Portugal een belangrijk bestanddeel van de pulp- en papierindustrie. De olierijke bladeren vatten echter makkelijk vlam.

Nieuwe bosbranden in Portugal
Nieuwe bosbranden in Portugal (Foto: ANP)