WK-brons estafettezwemsters, ongelooflijk wereldrecord Sjöström

De Nederlandse zwemploeg heeft de eerste medaille op het wereldkampioenschap langebaanzwemmen binnen. In Boedapest was er brons op de 4x100 meter vrije slag bij de dames.

De wedstrijd werd geopend door de Zweedse Sarah Sjöström, die ongenadig hard van start ging. Na 100 meter tikte ze aan in een bizarre tijd van 51,71 seconden, waarmee ze het vorig jaar door Cate Campbell gezwommen wereldrecord van 52,06 verpulverde en als eerste vrouw ooit onder de 52 seconden dook. Michelle Coleman hield namens Zweden goed stand, maar Ida Lindborg en Louise Hansson konden de podiumplek niet vasthouden.

Die strijd ging tussen de Verenigde Staten, Australië en Nederland. Kim Busch, Femke Heemskerk en Maud van der Meer brachten Nederland naar de derde plek, met Ranomi Kromowidjojo als slotzwemster. Zij kende een zeer sterke race en liep wel wat in op de Amerikaanse Simone Manuel en de Australische Emma McKeon, maar het was niet genoeg. De VS won goud, voor Australië en Nederland, dat voor de zesde keer op rij een WK-medaille won op de 4x100m vrije slag.