Spectaculaire finales op WK taekwondo

Het wereldkampioenschap taekwondo in het Zuid-Koreaanse Muju heeft ook op woensdag weer voor het nodige spektakel gezorgd. Dit keer stonden de halve finales en finales in drie gewichtsklassen op het programma: de mannen tot 58 kilogram en de vrouwen tot 53 en boven 73 kilogram.

We beginnen bij de mannen, waar de Iraniër Farzan Ashourzadeh de favoriet was. De regerend wereldkampioen zit echter in een forse crisis: nadat hij lang domineerde werd hij vorig jaar op de Spelen in de eerste ronde uitgeschakeld en dit keer kwam hij niet verder dan de kwartfinales.

Jeong Yun-jo uit Zuid-Korea zorgde voor het spektakel in de halve finales, waarin hij de Mexicaan Carlos Navarro vakkundig naar huis trapte. Mikhail Artamanov, de Rus die Ashourzadeh uitschakelde, deed hetzelfde met de pas 19-jarige Spanjaard Jesus Tortosa, een van de grootste talenten in het mondiale taekwondo.

De finale begon rustig, maar aan het einde van de eerste periode barste het goed los, voor beide heren. Jeong nam in periode twee afstand door vol gas te geven en de ene na de andere rake trap te plaatsen, maar in de slotminuut van de finale vocht Artamonov zich terug. Jeong hield hem echter af en sleepte voor eigen publiek het goud uit het vuur.

De vrouwen tot 53 kilogram zorgden eveneens voor mooie duels. De pas 19-jarige Turkse Zeliha Agris won in de halve finales van de Oezbeekse Dinorahon Mamadibragimova, terwijl Tatiana Kudashova namens Rusland afrekende met de zelfs nog maar 18-jarige Letse Inesa Tarvida.

Kudashova leek de finale vervolgens in de hand te hebben, maar in de laatste minuut ging het helemaal los. Ze kwam op voorsprong, maar Agris vocht zich terug en ging er zelfs overheen. Nogmaals kwam Kudashova langszij, maar in de allerlaatste seconde plaatste de Turkse een rake trap op het hoofd van de Russische, waarmee de wereldtitel alsnog binnen was.

De zwaarste klasse van de dames leverde aanzienlijk minder spektakel op. Regerend wereldkampioene Bianca Walkden zorgde er eerst voor dat de tribunes in Muju stil werden: de Britse versloeg in de halve finales An Sae-bom uit het thuisland. De Amerikaanse Jackie Galloway rekende in een spannend duel af met olympisch kampioene Zheng Shuyin uit China.

In de finale plaatste Walkden al na één seconde een rake trap en die voorsprong zou ze niet meer uit handen geven. Het werd een zeer eenzijdige finale, waarin Galloway alleen aan het einde nog iets terug kon doen: 14-4.

De finalesessie van vandaag, met vanaf ongeveer 2:00 uur de drie finales (Bron: YouTube)