Van Basten: "Makkelijk om tegen KNVB te trappen"

Marco van Basten kan zich niet vinden in de kritiek die de KNVB over zich heen krijgt. Onder meer oud-bondscoach Guus Hiddink liet zich negatief uit.

Met Hiddink en vervolgens Danny Blind aan het roer liep het Nederlands elftal het EK in Frankrijk mis en nu dreigt Oranje het komende WK ook niet te halen. Volgens Van Basten is het belangrijk dat de KNVB rustig blijft. Rigoureuze veranderingen lossen in zijn ogen weinig op.

"In een mindere periode kun je alles overhoop gooien, zoals nu het geval lijkt. In deze situatie heb je rust nodig", vertelt hij aan de NOS. "Toen ik opgroeide als voetballer hebben wij ook in 1982, in 1984 en 1986 de EK's en WK's gemist. Op die momenten heeft het Nederlandse voetbal niet thuis gegeven. We zitten nu ook in zo'n fase."

Het valt Van Basten op dat er 'heel veel over de KNVB wordt gezegd'. "En vooral negatief. De bond heeft zo'n rol als de FIFA: makkelijk om tegenaan te trappen. Maar in mijn beleving is er geen land beter georganiseerd qua jeugdvoetbal en competitievoetbal dan Nederland."

"Je kan wel van alles overhoop gaan gooien. Maar de organisatie in het Nederlandse voetbal is goed geregeld. De opleiding is goed, er komen nog steeds allerlei talenten links en rechts door. We moeten doorgaan op de manier waarop we dat al jaren doen", aldus de oud-speler van Ajax en AC Milan.