Van Gerwen heerst ook in Wenen

Michael van Gerwen heeft in Wenen de Austrian Darts Open op zijn naam geschreven. In een zinderende finale was hij met 6-5 te sterk voor Michael Smith. Het is voor het eerst dat Van Gerwen Michael Smith verslaat in de finale van een European Tour-toernooi. 

Op de Euro Tour gold altijd de regel dat als Van Gerwen en Smith elkaar troffen voor de finale dat Van Gerwen won en in de finale bleek tot het vorige toernooi Smith de sterkste. Maar sinds vanavond kent deze regel ook een uitzondering. In de finale ging het tot 3-3 gelijk op, waarna Smith op 4-3 kwam met een 170-finish. Van Gerwen bleef in het spoor door dubbel twaalf uit te gooien. 

Van Gerwen wist vervolgens een break te plaatsen, maar met een 70-finish werd het vervolgens 5-5. De beslissende leg ging naar Van Gerwen, waarmee hij het toernooi won. Met 105 om 101 was het gemiddelde ook in het voordeel van de wereldkampioen. Qua dubbels was Smith met 55% (5/9) om 46% (6/13) net iets beter. 

Op weg naar de finale had Van Gerwen slechts zes legs verloren. Vincent van der Meer pakte in de achtste finales nog drie legs, maar Christian Kallinger, Martin Schindler en Cristo Reyes wisten slechts één leg te winnen. 

Volgende week gaat de Euro Tour verder met de European Darts Open in Leverkusen. 48 darters zullen aan de oche verschijnen. Michael van Gerwen, Jelle Klaasen en Benito van de Pas zijn geplaatst. Welke andere Nederlanders mee zullen doen weten we donderdag, als het kwalificatietoernooi gespeeld wordt. 

Uitslagen European Tour 7 - Austrian Darts Open - Derde ronde
Michael van Gerwen 6-3 Vincent van der Meer
Martin Schindler 6-4 Jamie Bain
Daryl Gurney 6-3 Benito van de Pas
Cristo Reyes 6-5 Simon Whitlock
Kim Viljanen 6-2 Chris Dobey
Joe Cullen 6-3 Kim Huybrechts
Michael Smith 6-4 Jelle Klaasen
Mervyn King 6-4 Mensur Suljovic

Kwartfinales
Michael van Gerwen 6-1 Martin Schindler
Cristo Reyes 6-3 Daryl Gurney
Joe Cullen 6-4 Kim Viljanen
Michael Smith 6-3 Mervyn King

Halve finale
Michael van Gerwen 6-1 Cristo Reyes
Michael Smith 6-4 Joe Cullen

Finale
Michael van Gerwen 6-5 Michael Smith