Thompson bloedsnel op 100 meter, Blake pakt titel bij mannen

Sprintster Elaine Thompson heeft weer eens aangetoond de snelste vrouw ter wereld te zijn. De olympisch kampioene op de 100 en 200 meter was vrijdagavond tijdens de Jamaicaanse kampioenschappen - tevens de kwalificatiewedstrijden voor het WK - veruit de beste op de 100 meter.

Thompson knalde in de finale met een lichte rugwind naar een tijd van 10,71 seconden, de gedeeld twaalfde tijd ooit. Slechts vier vrouwen waren ooit sneller dan de tijd van Thompson, waaronder de Jamaicaanse zelf: vorig jaar werd ze Jamaicaans kampioene in 10,70.

Landgenote Shelly-Ann Fraser-Pryce was met 10,70 één keer sneller, de Amerikaanse Carmelita Jeter dook drie keer onder Thompson's tijd. Erkend dopeur Marion Jones deed het twee keer en uiteraard slaagde ook wereldrecordhoudster Florence Griffith-Joyner (10,49) daar meerdere malen in.

De concurrentie werd door Thompson vernederd: met 11,04 ging de tweede plek naar Simone Facey, terwijl ook Jura Levy (11,06) zich mag gaan melden op het WK in Londen.

Bij de mannen was de zege voor Yohan Blake. De oud-wereldkampioen raakt sinds begin vorig jaar alsmaar beter in vorm en met 9,90 in de finale toonde hij aan achter de afwezige Bolt duidelijk de beste Jamaicaan te zijn. Met 10,04 plaatste ook Julian Forte zich voor het WK, net als Senoj-Jay Givans (10,05).