Amerikaanse topsprinters missen WK atletiek

De eerste dag van de Amerikaanse atletiekkampioenschappen, tevens de kwalificatiewedstrijden voor het WK van augustus, heeft gelijk de nodige verrassingen opgeleverd.

We beginnen bij de 100 meter voor mannen, waar de series gelopen werden. Voor een van de favorieten ging dat gelijk fout. Trayvon Bromell won in 2015 brons op het WK en stond vorig jaar in de olympische finale op de 100 meter, maar op de trials in Sacramento kwam hij niet door de series. De top-2 van elke serie plaatste zich voor de volgende ronde en met 10,220 kwam Bromell enkele duizendsten van een seconde tekort op de tweede plek van Dentarius Locke (10,214). Zijn tijd was ook niet genoeg om als een van de tijdsnelsten door te mogen en dus is zijn WK-droom al voorbij.

Ook voor Tyson Gay is de kans op succes verkeken. De wereldkampioen van 2007 heeft een zeer zware tijd achter de rug: acht maanden geleden werd zijn 15-jarige dochter Trinity doodgeschoten bij een mislukte overval, maar opgeven wilde Gay nog niet. Met 10,17 kwam hij in de series één honderdste tekort om als tijdsnelste door te mogen, waarna hij al aangaf dat hij niet zeker wist of hij nog langer met atletiek door wilde blijven gaan.

Door de snelste mannen werd gelijk al rap gelopen. Christian Coleman, 's werelds snelste sprinter van het jaar, snelde naar 9,93 seconden met nauwelijks rugwind, terwijl Isaiah Young met 9,97 ook snel was. Justin Gatlin en Michael Rodgers kwamen na 10,00 seconden over de streep.

Bij de vrouwen was Torie Bowie in de series al razendsnel. Met 10,90 was ze de beste, gevolgd door rappe tijden van Morolake Akinosun (10,98) en Barbara Pierre (10,99). Kaylin Whitney was wellicht het bekendste 'slachtoffer'. Zij maakte op 15-jarige leeftijd grote indruk, maar nadat ze een profcontract bij Nike tekende ging het minder. Whitney is nog altijd maar 19 jaar, maar een dertigste plek in het veld van 31 dames belooft niet veel goeds.

De series van de 1500 meter bij de mannen betekende gelijk het eindstation voor Leo Manzano, die in 2012 zilver won op de Olympische Spelen. Van 2006 tot en met 2015 pakte hij altijd een medaille op het NK, maar aan die reeks kwam vorig jaar een einde en dit keer was hij met een dertigste plek kansloos voor een plaats in de finale. David Verburg ging op de 400 meter bij de mannen al in de series ten onder. Hij won op de vorige twee WK's en de Spelen van Rio goud met de 4x400 meterploeg, maar in Sacramento kwam Verburg niet verder dan de twintigste plek.