Britse Maagdeneilanden hebben eindelijk atleet van wereldniveau

Het is niet bepaald een van de meest bekende landen op sportief gebied: de Britse Maagdeneilanden. In geen enkele sport hebben ze ooit echt een wereldtopper gehad - suggesties om het ongelijk van uw redacteur aan te tonen zijn uiteraard van harte welkom - en in de atletiek bleef het bij één keer brons op het WK indoor voor Tahesia Harrigan-Scott.

Toch lijkt er voor de sportliefhebbers op de eilanden nu eindelijk hoop te gloren. De naam is Kyron McMaster en hij is 20 jaar jong. In 2012 verscheen hij voor het eerst ten tonele, tijdens het hoogspringen op de Centraal-Amerikaanse jeugdkampioenschappen. Een jaar later deed McMaster mee aan de CARIFTA Games, hét atletiektoernooi voor jonge atleten uit het Caraïbisch gebied. Zevende op de 200 meter en vijfde op de 400 meter, dat was het resultaat.

In 2013 stond McMaster ook aan de start van het WK voor jeugd in Donetsk, waar hij op diezelfde afstanden de finale niet haalde. Een jaar later volgden de Jeugd Olympische Spelen en inmiddels was hij overgestapt naar de 400 meter horden. Het ging niet best: in de series stootte hij een horde om en werd hij gediskwalificeerd, in de B-finale maakte hij een valse start. Het WK junioren leverde ook geen succes op.

Na een 2015 waarin weinig grote progressie te zien was kwam vorig jaar dan de doorbraak. Op het WK voor junioren in Bydgoszcz snelde McMaster naar brons op de 400 meter horden, waarvan inmiddels duidelijk was dat dat het onderdeel was waarop hij zich zou gaan specialiseren.

De definitieve doorbraak lijkt dit jaar een feit. In maart maakte McMaster met 48,71 seconden al indruk op de grote jongens, waaronder veteraan Bershawn Jackson, die hem niet bij kon houden. Met 48,69 volgde een maand later in Florida nog een topprestatie, maar afgelopen weekeinde zette de jonge atleet van de Britse Maagdeneilanden zich écht op de kaart.

In Kingston op Jamaica snelde McMaster naar 47,80 seconden, de beste wereldjaarprestatie en een tijd waarmee hij vorig jaar olympisch brons gewonnen zou hebben. Jackson moest er wederom aan geloven en dat gold ook voor bijvoorbeeld tweevoudig vicewereldkampioen Javier Culson en Michael Tinsley, winnaar van olympisch zilver in Londen.

Wanneer McMaster weer in actie komt is nog niet duidelijk, maar met het WK atletiek in aantocht heeft het er alle schijn van dat we weer eens een nieuw land op de wereldwijde sportkaart kunnen zetten en dat is wat ons betreft altijd goed nieuws.

McMaster snelt naar 47,80 seconden en de beste wereldjaarprestatie (Bron: YouTube)