Rutte: snel nieuwe handelsrelatie met Londen

Het is in het belang van Nederland dat de EU snel met het Verenigd Koninkrijk gaat praten over de relatie na de brexit. "We moeten eerst hele goede afspraken maken over de echtscheiding maar zodra daar vertrouwen over is, moeten er ook snel goede afspraken worden gemaakt over de toekomstige relatie. Over handel, maar ook politiek", aldus premier Mark Rutte.

Hij zei dat bij aankomst voor een top zaterdag in Brussel. De 27 EU-leiders leggen er hun onderhandelingspositie tegenover de Britten vast, een maand nadat premier Theresa May het Britse uittredingsverzoek officieel in Brussel indiende. "Belangrijk is dat de EU eensgezind is, maar ik heb de indruk dat dat wel gaat lukken."

Volgens Rutte moeten de rechten van de Nederlanders en andere Europeanen die in Groot-Brittannië wonen, de grens van Ierland met (het Britse) Noord-Ierland en de rekening van de scheiding het eerst worden geregeld. Of Rutte het nieuwe associatieverdrag daarna in een referendum aan het Nederlandse volk wil voorleggen, is niet bekend.

Rutte: snel nieuwe handelsrelatie met Londen
Rutte: snel nieuwe handelsrelatie met Londen (Foto: ANP)