'Skatevoetbal' geeft hoop aan poliopatiënten

Een paralympische sport is het (nog) niet, maar toch zorgt het in Afrika voor de nodige aandacht: skatevoetbal. Voor poliopatiënten in Ghana en Nigeria, en steeds meer omringende landen, is het een manier om hun kunsten te vertonen en wellicht wat geld binnen te krijgen.

Veel poliopatiënten slijten hun dagen namelijk in de straten van steden als Accra, bedelend om wat geld. Er wordt flink op ze neergekeken, maar met de uitvinding van het skatevoetbal begint dat om te draaien. Het spel lijkt vrij simpel: de spelers zitten op een speciaal, vrij klein skateboard, bewegen zich voort over het veld en spelen de bal met hun handen - dat het geen skatehandbal heet is wellicht opvallend. 

De International Federation of Skate Soccer (IFSS) organiseerde onlangs zelfs een eerste internationaal toernooi, waar Ghana en Nigeria het tegen elkaar opnamen. "Het was gelijk mooi om de verschillen te zien. Nigeria met technisch hoogstaand spel en mooie 'rushes', terwijl Ghana juist veel meer op de verdediging speelde", aldus IFSS-oprichter Sunil Lalvani. 

"Sinds 2008 is het promoten van de sport hetgene waar we het meest mee bezig zijn geweest", zegt Albert Frimpong, oprichter van een van de teams in de Ghanese hoofdstad Accra. "Het belangrijkste is echter om de sport te gebruiken om deze mensen van de straten te krijgen en ze iets positiefs geven om te doen", zegt Frimpong, die gelijk aankondigt dat volgend jaar zelfs een heuse Afrika Cup op het programma staat. "We zijn voor niemand bang", blikt speler Billal Adamu alvast vooruit. 

Of skatevoetbal ooit een olympsiche sport wordt is nog maar de vraag, de lobby lijkt nog niet gestart te zijn, maar wat ons betreft zou het prima passen in een rijtje met sporten als zitvolleybal en rolstoelbasketbal. 

Ghana - Nigeria, een heuse skatevoetbalinterland (Bron: YouTube)