Russische vicepremier: "Zelfs in koffie zouden ze steroïden vinden"

De Russische vicepremier Vitaly Mutko, tot vorig jaar acht jaar lang sportminister van het land, heeft weer eens van zich doen spreken. Sinds vorig jaar begonnen werd met uitgebreide hertesten van urinestalen van de Olympische Spelen van 2008 en 2012 werden tientallen sporters, vooral Russen, betrapt. 

Een zeer groot deel van hen werd gepakt op de steroïde Oral Turinabol, wat vooral bekend stond als verantwoordelijk middel voor de hoogtijdagen van de Oost-Duitse vrouwensport. Volgens Mutko is het allemaal maar onzin en is de test niet te vertrouwen. De test is namelijk ontwikkeld door Grigory Rodchenkov, de voormalig baas van het antidopinglaboratorium in Moskou.

Rodchenkov is een spil in het hele Russische staatsdopingschandaal en speelde een grote rol in het verdoezelen van positieve tests en het bedenken van nieuwe dopingcocktails. In 2015 kwam hij naar buiten met zijn verhaal en vluchtte hij naar de Verenigde Staten, waar hij sindsdien wereldantidopingautoriteit WADA helpt in het onderzoek rondom de Russische staatsdoping.

"De meeste positieve resultaten komen na een test die door Rodchenkov is ontwikkeld", aldus Mutko tegenover het Russische TASS. "De nieuwe turinaboltest is een uitvinding van hem en een aantal atleten is bezig met een rechtszaak tegen het gebruik van zijn methode. Bepaalde experts zijn van mening dat zijn zogenaamde test zelfs turinabol zou vinden in een simpel kopje koffie", foetert Mutko, zelf naar aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ook tot over zijn oren betrokken bij het nationale staatsdopingprogramma. 

WADA reageerde gepast: "We hebben in de loop der tijd de urine van honderdduizenden koffiedrinkers getest en nooit kwamen we ook maar de kleinste hoeveelheid turinabol tegen. Het is een synthetische anabole steroïde, gemaakt door een farmaceutisch bedrijf, en we zijn niet bekend met enige natuurlijke vorm van turinabol."