Steeplechaseloopsters gaan de fout in

Afgelopen weekeinde werd in Waco in Texas de Michael Johnson Invitational gehouden, een vrij belangrijke atletiekwedstrijd in het Amerikaanse college-circuit. Daar stond ook de 3000 meter steeplechase voor dames op het programma, maar dat ging niet helemaal goed.

Officials maakten al vroeg een foutje in het tellen van de ronde, iets wat toch niet al te ingewikkeld zou moeten zijn in een wedstrijd van 7,5 ronden die elk ruim meer dan een minuut duren. Kelsey Warren van Angelo State sprintte in de slotfase langs Amelia McElhinney van Texas A&M en kwam over de finish in een tijd rond de 9:50 minuten, zelfs op internationaal gebied een redelijke tijd.

Er was echter al snel verwarring bij de gefinishte dames en niet onterecht: ze hadden inderdaad een rondje te weinig gelopen door de fout van de officials bij het rondebord. Na enig beraad begon iemand toch maar aan het echte laatste rondje en de rest kwam er achteraan. McElhinney liep daarbij om de eerste horde heen in plaats van er overheen te springen, omdat men die al aan het verzetten was naar de mannenhoogte. 

Dat zou doorgaans diskwalificatie betekenen, maar men toonde wat sportiviteit en besloot dat het niet haar eigen schuld was. Zo won McElhinney alsnog de wedstrijd, want Warren kon er dit keer in de echte slotfase niet langs. De winnende tijd in de 11:49 minuten kon de prullenbak in: zelfs het wereldrecord voor 13-jarige meisjes is meer dan een minuut sneller.