NBA Play-Offs: Ook Golden State Warriors naar tweede ronde

Nadat een dag eerder de Cleveland Cavaliers zich hadden geplaatst voor de tweede ronde in de play-offs, slaagden vannacht de Golden State Warriors hier ook in. Uit tegen de Portland Trail Blazers begonnen de Warriors overdonderend. De voorsprong van ruim twintig punten in het eerste kwart werd niet uit handen gegeven en na de 103-128 zege mogen de Warriors een paar dagen uitrusten voor de tweede ronde begint.

Tot kort voor aanvang van de wedstrijd was onduidelijk of Kevin Durant mee zou spelen. De forward van Golden State kreeg het groene licht van de medische staf en stond in de basis. Coach Steve Kerr was net als de eerdere wedstrijd niet bij het team. Kerr wordt met enige regelmaat geplaagd door duizeligheid en migraine, de nasleep van een rugoperatie in 2015.

Gecoacht door assistent Mike Brown begon Golden State bijzonder voortvarend aan de wedstrijd. Halverwege het eerste kwart stond het 5-28 en was het al wel duidelijk dat een vijfde wedstrijd niet nodig zou zijn. Na een kwart stond het 22-45 en deze voorsprong bleef min of meer intact tot Damian Jones met een lay-up de eindstand op 103-128 zette.

Stephen Curry was bijzonder goed op schot en eindigde met 37 punten. Durant hoefde maar twintig minuten op het veld te staan en kwam tot tien punten. De Warriors hebben door de 4-0 overwinning in de serie even tijd om bij te komen van blessures; naast Durant zijn ook Shaun Livingston en Matt Barnes niet fit. De tegenstander in de tweede ronde, de Los Angeles Clippers of de Utah Jazz, moet nog minstens twee wedstrijden spelen.

Portland had de play-off plaats te danken aan een sterke comeback in de tweede helft van het reguliere seizoen. De strijd tussen Portland en Denver was in feite vooral om de eer om door de Golden State Warriors naar huis geschoten te worden. Portland staat sinds McCollum en Lillard bij het team spelen steevast in de play-offs. Volgend seizoen mogen ze proberen mee te strijden voor een hogere positie op de ranglijst. Daarvoor zullen ze wel aan een sterkere verdediging moeten werken. Dit seizoen waren de Trail Blazers één van de ploegen waartegen het meest werd gescoord.

Zo ziet een beatdown eruit. Bron: YouTube

In het oosten speelden de Toronto Raptors en de Milwaukee Bucks de vijfde wedstrijd in een rommelige serie. Duizenden fans zaten in het Air Canada Center, maar ook een groot aantal fans keek elders in de stad op grote schermen naar de verrichtingen van Canada’s enige ploeg in de NBA.

Nadat in februari PJ Tucker en Serge Ibaka werden aangetrokken door de Raptors, werd de ploeg gezien als een serieuze kandidaat om het de Cavaliers in het oosten lastig te maken. De serie tegen de Bucks verloopt moeizaam, maar in de vijfde wedstrijd kregen de Raptors-fans dan eindelijk het spel te zien waar ze op hadden gehoopt.

De Raptors schoten prima en hielden de tegenstander verdedigend ook in de tang. Zes spelers van de Raptors haalden de dubbele cijfers en in het vierde kwart was de voorsprong voldoende om de bankspelers het karwei af te laten maken. Toronto won met  118-93. Norman Powell werd met 25 punten topscorer bij de Canadese ploeg. Hij sloot zijn fantastische avond af met één van de mooiste dunks van het jaar.

Atlanta en Washington speelden de vierde wedstrijd van hun serie. Voor Atlanta is het al het tiende seizoen op rij dat de ploeg in de play-offs staat. Op San Antonio na is er geen andere ploeg die zo vaak op rij de play-offs haalde, al zijn de Hawks, in tegenstelling tot de Spurs, in deze periode nooit een realistische kanshebber voor een titel geweest.

Deze zomer zagen de Hawks starters Jeff Teague en Al Horford vertrekken. Dwight Howard werd aangetrokken. Howard maakt een behoorlijke kans om na zijn carrière in de Hall of Fame terecht te komen, maar hij is ver over zijn top en zijn speelstijl past niet goed bij de huidige NBA, waar van elke speler wordt verwacht dat ze van afstand kunnen schieten. Toch lukte het de Hawks dus weer om zich bij de beste acht ploegen in het oosten te plaatsen en ze geven de Wizards prima partij.

In eigen huis was een gebalanceerde aanval de sleutel naar de overwinning. Zeven spelers van de Hawks wisten dubbele cijfers te halen. Bij ingang van het laatste kwart stond het 77-77, maar in de laatste twaalf minuten liep de thuisploeg snel uit. De Hawks wonnen met 111-101 en zetten de stand in de serie op 2-2.