Fenati dankzij val Canet naar zege in Moto3 Amerika

Romano Fenati heeft zondag de Grand Prix van de Verenigde Staten in de Moto3 gewonnen. Op het Circuit of the Americas in Texas was de Italiaan oppermachtig, maar wel nadat Aron Canet onderuit ging.

Niet geheel verrassend nam de dominante man van het weekeinde, Canet, de leiding bij de start. Alleen Joan Mir kon goed bijblijven en daarachter ontstond een gaatje naar Nicolo Bulega, Enea Bastianini en Jorge Martin. Bo Bendsneyder kende geen lekkere start en leverde vanaf plek tien gelijk een aantal plaatsen in. Na twee ronden was het zelfs helemaal over voor de Nederlander: hij gleed onderuit en zijn race was voorbij.

Een ronde later ging de jonge Japanner Kaito Toba onderuit en voor die crash werd de rode vlag gezwaaid. Gelukkig stond Toba snel weer op en kon de herstart op gang gebracht worden. Er was nog even sprake van dat Bendsneyder daar bij aanwezig kon zijn, dat mocht namelijk wel, maar de Nederlander haalde het toch niet.

Canet was bij de herstart wederom de snelste en kreeg Fenati, Fabio DiGiannantonio en Mir achter zich aan. Fenati kon het tempo goed volgen en wist de Spanjaard aan het einde van de eerste ronde zelfs in te halen, maar Canet sloeg wel snel weer terug. Toch kon hij de dominantie van het weekeinde niet gelijk laten zien, want Fenati wist hem uitstekend partij te bieden. 

Met acht ronden te rijden leek er weinig aan de hand voor Canet, tot bleek dat de door Fenati opgelegde druk teveel werd: Canet verloor de controle over zijn motor en werd er met forse kracht vanaf geslingerd, waarmee zijn race voorbij was. Fenati sloeg al snel een gat naar de rest, geleid door Mir, Martin en DiGiannantonio.

Niemand kwam meer in de buurt bij Fenati, die zo zijn achtste overwinning boekte. De tweede plek was voor Martin, die DiGiannantonio nog nipt achter zich hield. Bastianini en Bulega grepen net naast het podium.