Geen medaillekans achtervolgers op WK baanwielrennen

De Nederlandse ploeg heeft op het wereldkampioenschap baanwielrennen niet voor een eerste verrassing kunnen zorgen. In Hong Kong stond de kwalificatie voor de ploegenachtervolging op het programma en het Nederlandse kwartet kwam daarop niet in de buurt van de medailles.

Roy Eefting, Dion Beukeboom, Roy Pieters en Jan-Willem van Schip openden het bal zonder tegenstander, door het oneven aantal deelnemende landen. Van de zeventien landen moesten ze er negen achter zich houden om kans te hebben op een medaille en het begin was goed: de eerste vier landen die na Nederland de baan op kwamen waren stuk voor stuk langzamer, met name door een razendsnelle slotkilometer.

Op een trage tijd van Hong Kong en een diskwalificatie van Canada na bleef het daar echter bij en dus eindigde Nederland als elfde. Sam Welsford, Cameron Meyer, Kelland O'Brien en Alexander Porter reden namens Australië naar de snelste tijd in 3:50,577 minuten, enkele tienden boven het wereldrecord van Groot-Brittannië uit de olympische finale van vorig jaar. De Britten kwamen er zoals min of meer verwacht niet aan te pas: de Spelen zijn immers voorbij en dus rijdt men bijvoorbeeld niet meer op het 'supersonische' materiaal. 

Australië zal later op de dag in de halve finales rijden tegen Frankrijk, terwijl Nieuw-Zeeland het opneemt tegen Italië. De winnaars strijden een dag later om het goud, de verliezers moeten hopen dat hun tijd snel genoeg is om de nummers vijf tot en met acht van de kwalificatie af te troeven en te mogen strijden om brons. 

Vanaf 13.00 uur Nederlandse tijd gaat de wielerdag verder in Hong Kong op dag één van het WK. Dan worden de medailles verdeeld op de teamsprints en op de scratch bij de vrouwen, wat drie keer een Nederlandse medaillekans op kan leveren. Eurosport is er vanaf 13.00 uur live bij.