NBA: Zoete wraak voor Jusuf Nurkic

In een NBA-seizoen worden in een paar maanden tijd 82 wedstrijden gespeeld. Het is te begrijpen dat spelers niet voor elke wedstrijd dezelfde motivatie weten op te brengen. Soms heeft een speler een extra stimulans nodig om het beste uit zijn spel te halen. Het gebeurt niet vaak dat een speler zo’n sterke motivatie zal hebben gehad om een tegenstander te verslaan als Jusuf Nurkic afgelopen nacht tegen de Denver Nuggets.

Jusuf Nurkic tekende in 2014 een contract bij de Denver Nuggets. De Bosnische center was pas twintig jaar, maar maakte in zijn debuutseizoen een goede indruk. Dit seizoen mocht Nurkic starten voor de Nuggets, maar dit duurde niet lang. De ploeg uit Denver had een Servisch talent opgepikt, die op dezelfde positie als Nurkic speelde: Nikola Jokic. Jokic imponeerde alles en iedereen als starter en de Nuggets concludeerden dat Nurkic overbodig was bij het team. In februari ruilden de Nuggets Nurkic met de Portland Trail Blazers voor Mason Plumlee. De Nuggets stuurden ook nog een draft pick mee.

Hoeveel motivatie heb je als speler nodig? “Hey Bosniër, we vinden je niet goed genoeg om te laten starten, dus we geven jou plek aan een Servische speler. En straks ruilen we je ook nog met een ander team, en omdat je niet goed genoeg bent om je één op één te ruilen voor een inwisselbare reservespeler als Mason Plumlee, moeten we ook nog een draft pick meesturen”. Dat moet zo’n beetje door Nurkic hoofd gegaan zijn.

Alsof de wedstrijd nog niet beladen genoeg was. De Denver Nuggets en de Portland Trail Blazers stonden voorafgaand aan de wedstrijd exact gelijk op de achtste plaats in de Western Conference, de laatste plek die recht geeft op deelname aan de play-offs.

Jusuf Nurkic speelde een fuck-you wedstrijd die de geschiedenisboeken in kan. Bij rust had de center al 21 punten gemaakt en 8 rebounds gepakt. In de tweede helft scoorde hij vrolijk verder. Portland won met 122-113 en Nurkic eindigde met 33 punten, 16 rebounds en 3 blocks. In het interview na de wedstrijd wenste hij zijn oude ploeg een fijne zomer toe.

Blazers verslaan de Nuggets. Bron: YouTube

De Golden State Warriors hebben twee weken moeten wennen aan leven zonder Kevin Durant. Het gaf de rest van de NBA hoop dat de Warriors te verslaan zouden zijn. Wel, de Warriors wonnen sindsdien acht wedstrijden op rij. Vannacht speelde de ploeg een op papier lastige uitwedstrijd tegen de Houston Rockets.

Na één kwart stond Golden State met 20-37 voor. De voorsprong liep op naar 22 punten in het tweede kwart. Houston wist nog wel in de buurt te komen, maar de Warriors, die de hele wedstrijd niet tegen een achterstand aankeken, hielden de voorsprong eenvoudig vast en wonnen met 106-113.

Het was de zestigste zege van dit seizoen voor Golden State en het derde seizoen op rij waarin zij dit aantal haalden. De Bulls van Jordan, Pippen en Rodman waren in de jaren ’90 de laatste ploeg die dit voor elkaar kregen.

Voor coach Steve Kerr was het de 200e overwinning in zijn carriere. Hij had hier slechts 237 wedstrijden voor nodig. Ter vergelijk, Phil Jackson, die in 1989 het roer overnam bij de Chicago Bulls had 270 wedstrijden nodig om zijn tweehonderdste zege te boeken.

Stephen Curry werd met 32 punten topscorer in de wedstrijd. De guard noteerde ook 10 rebounds en 7 assists. James Harden kwam bij Houston tot 24 punten, 11 rebounds en 13 assists. Hij miste echter ook acht van zijn negen driepunters. Als ploeg kwamen de Rockets niet verder dan vijf geraakte driepunters.

De Warrrios vlogen na de wedstrijd door naar San Antonio, waar ze morgen de topper tegen de Spurs spelen.

De Miami Heat zijn bezig aan een opmerkelijk seizoen. Vanuit volledig kansloze positie speelde de ploeg zich in de tweede helft van het seizoen naar een play-off plaats. Vorige week viel Dion Waiters echter uit en sindsdien gingen drie van de laatste vier wedstrijden verloren.

Uit tegen de Detroit Pistons wist de Heat ternauwernood een broodnodige overwinning te boeken. Makkelijk ging het niet. Met nog elf seconden te spelen en een 96-95 achterstand mocht Miami nog één aanval plaatsen. James Johnson miste, Goran Dragic ook, maar Hassan Whiteside wist deze misser in de zoemer binnen te tikken. Videobeelden wezen uit dat Whiteside de bal net voor de zoemer losliet. Eindstand 96-97 en een heel dikke kater voor Detroit.

11. New Orleans Pelicans 31-43
  12. Minnesota Timberwolves 29-44
  13. Sacramento Kings 29-45
  14. Phoenix Suns 22-53
  15. Los Angeles Lakers 21-53