Valverde de beste in Ronde van Catalonië

Alejandro Valverde heeft zijn eindzege in de Ronde van Catalonië. In de straten van Barcelona was de Spanjaard van Movistar te snel van een favorietengroep. Steven Kruijswijk was met een zevende plek de beste Nederlander in het eindklassement.

Het peloton kreeg een korte rit van 138 kilometer voorgeschoteld, met 8 plaatselijke ronden op en rond de Montjuïc. Een grote groep van 22 renners kozen al snel de aanval met onder meer daarbij twee Nederlanders Jetse Bol (Manzana Postobón), Jeroen Meijers (Roompot-Nederlandse Loterij). De kopgroep zou een maximale voorsprong van drie en een halve minuut.

Op de zestig kilometer sprongen zes renners weg uit de kopgroep: Victor Campenaerts (LottoNL-Jumbo), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Xandro Meurisse (Wanty - Groupe Gobert), Jay McCarthy (Bora - Hansgrohe), David Gaudu (FDJ) en Daniel Teklehaimanot (Dimension Data). De Gendt hield het langst vol van de koplopers, maar de Belg van Lotto Soudal werd op tien kilometer gegrepen door het peloton.

Net op het moment dat De Gendt ingerekend werd, koos Chris Froome de aanval. De renner van Sky ging de slotronde van zeven kilometer in met tien seconde voorsprong op het peloton, maar op de top van de Montjuic werd hij gegrepen.

Romain Bardet en Marc Soler waagden een poging. Maar de aanval van Daniel Martin bleek de juiste te zijn. De Ier van Quick-Step Floors kreeg leider Valverde. De twee maakten zich in de voorlaatste kilometer wel los van het groepje. In de laatste meters kwam de achtervolgende groep nog aansluiten, maar door een sterke sprint won Valverde nog net voor Jarlinson Pantano.

In het eindklassement won Valverde met 1.03 voorsprong op Alberto Contador. Soler, ploegmaat van Valverde werd derde op 1.16.