'Publieke steun voor Olympische Spelen in Zwitsers Sion'

Het Zwitserse Sion lijkt goede steun te hebben om een gooi te doen naar de Olympische Winterspelen van 2026. Uit een online enquête onder de Franstalige bevolking van Zwitserland blijkt dat er flinke publieke steun is.

Tweederde van de stemmers liet weten voor een kandidatuur van Sion te zijn, terwijl maar iets meer dan een vijfde er tegen was. Ruim tien procent twijfelt nog. In alle zeven kantons viel een meerderheid voor 'Ja' te noteren. Sion werd begin maart aangewezen als Zwitserse kandidaatstad, nadat men in Graubünden in een referendum tegen kandidatuur van die regio stemde. Het Zwitserse sportministerie moet de kandidatuur nog officieel maken, maar de verwachting is dat dat half april zal gebeuren.

Sion heeft al drie keer eerder een poging gedaan om de Winterspelen te organiseren. Ze gingen als favoriet de strijd voor 2006 in, maar verloren van Turijn. De Spelen van 2002 gingen ook aan de neus van Sion voorbij, nadat Salt Lake City in een door een omkopingsschandaal overschaduwde strijd 'won'. Voor 1976 werd de Zwitserse stad verslagen door Denver, dat de Spelen vier jaar voor het evenement afstond aan Innsbruck. Zwitserland heeft de Spelen niet meer georganiseerd sinds St. Moritz dat in 1948 deed. De stad, onderdeel van Graubünden, was ook in 1928 de thuishaven van de Spelen.